Berkin Elvan Davasında 6 yıl Sonra Keşif Yapıldı


Normal şartlarda Berkin vurulduktan hemen sonra yapılması gereken keşif Berkin’in katledilmesinden ancak 6 yıl sonra gerçekleşebildi.

Berkin Elvan mahkemesini takip eden Halkın Hukuk Bürosu yaptıkları açıklamayla keşifin hukuken aslında çok geç kalınmış bir karar olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Olaydan sonra Cumhuriyet Savcısı hem olay yerini görmeli hem tanıkları dinlemeli hem de olay yerini gören MOBESSE kameralarının kayıtları var mı yok mu bakılmalı idi. Ama yapmadılar.

Berkin Elvan’ın soruşturması aylarca Gezi Dosyaları çuvalı dediğimiz yüzlerce soruşturma dosyası arasında bekletildi. Dosyanın tefrik edilip ayrı bir soruşturma esasına kaydedilmesi için bile mücadele ettik. Dava açıldıktan sonra da durum değişmedi. İlk duruşmada keşif kararı verilmeliydi.

Biz daha önce görüntülerin bulunup dosyaya konulmasını sağlamıştık dosyadaki tüm deliller müşteki avukatlarının zorlamasıyla ortaya çıkmıştı zaten. Bizce olay kuşkuya yer bırakmayacak kadar net. Fakat cinayetin faili bir kişi değil yalnızca. Siyasi Sorumluları ise hiç soruşturma konusu yapılmadı.


Yine de önemliydi bu keşif bizim için.

Berkin’in, 14 yaşında gaz fişeği ile başından vurulduğu sokağa mahkeme heyeti 6 yıl sonra ilk defa gitti.

Berkin’e nereden ateş edildiğini, Berkin’in nerede vurulup düştüğünü ilk defa gördüler.

Berkin’in ekmek almak için çıktığı evini ilk defa gördüler.

Berkin’in vurulduğu köşedeki duvarda hala duran biber gazı kapsülü izlerini ilk defa gördüler.

Polislerin sokağı tutup, basını dışarı çıkarmasıyla keşif başladı. Ateş edilen yer ile Berkin’in bulunduğu yer arasındaki mesafe ölçüldü. Maket olduğunu tahmin ettiğimiz ZET silahı ile katil polisin bulunduğu yerden nasıl atış yapabileceği denendi.

Berkin’in vurulma anının tanığı Denizcan Parlak olay yerinde dinlendi. Keşif heyeti Berkin’in vurulduğu sokaklardan geçtiklerinde duvarlarında hala Berkin İçin Adalet istendiğini gördüler. Olayın ağırlığını anlamış olmalılar.

Davayı başından beri takip eden CHP milletvekili ve önceki dönem Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ordaydı. Berkin in babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan ordaydı. Ne kadar acı gelse de oğulları için adalet istemekten asla vazgeçmemiş bir ailedir Onlar.

Okmeydanı halkı ise pencerelerden, kaldırımlardan izledi keşfi. Yüzlerce göz izliyordu her şeyi tarihe kaydetmek için.

Ne kadar uzun sürerse sürsün biz de bu davanın sonna kadar takipçisi olacağız. Çocuklarımız için adalet istemeye devam edeceğiz.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.