BASINDAN… Rusya gidişatı tersine çevirdi!

(12 Aralık 2023, Birsen Ateş, Hürriyet)
(Rusya-Ukrayna savaşında, tüm emperyalistler ekonomik, politik, askeri olarak Zelenski’nin faşist yönetiminin yanında yer aldılar. Ukrayna’ya dolarlar, füzeler, tanklar sevkettiler. Ve onlara kalırsa, kısa sürede zafer kazanacaklardı. Fakat süreç öyle gelişmedi. Burjuva basından aşağıda aktardığımız yazı, savaş cephesindeki son durumu ve emperyalist cephenin bu “başarısızlık” karşısındaki durumunu yansıtıyor.)

Dünyadaki tüm gözler İsrail-Hamas savaşına çevrilmişken, çatışmaların aylardır devam ettiği Rusya-Ukrayna cephesinde kritik gelişmeler yaşanıyor. Başlattıkları karşı saldırının ‘başarısız’ olduğunu kabul etmek zorunda kalan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Washington’da ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna’ya azalan desteği artırmaya çalışıyor ancak Amerikalı yetkililer takip edilen stratejide değişiklik yapılmaması durumunda 2024 yılının I. Dünya Savaşı’nın en ölümcül yılı olan 1916’ya benzeyebileceğini söylüyor.

Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri almak için başlattığı ancak aylarca süren mücadeleye rağmen başarısız olan ‘karşı saldırı’ Batı’nın verdiği yüksek maliyetli desteği parçaladı. Kiev hükümetine Rusya ile barış masasına oturması için baskılar giderek artıyor…

Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna’ya son iki yılda 111 milyar dolardan fazla askeri ve ekonomik destek verdi ancak senatodaki Cumhuriyetçilerin önemli bir kısmı artık daha fazla harcama yapılmasına karşı olduklarını söylüyor, kalan kısım ise herhangi bir ek fon için oy kullanmadan önce yeni stratejiyi görmeyi talep ediyor.
New York Times gazetesine göre, Washington ve Kiev yönetimleri gelinen bu noktada yeni bir strateji arayışına girdi….

ZELENSKİ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI: İSTENEN SONUÇLARI ELDE EDEMEDİK
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçtiğimiz hafta büyük umutların bağlandığı ‘karşı saldırının’ başarısız olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.
“Daha hızlı sonuçlar bekliyorduk. Maalesef istediğimiz sonuçları elde edemedik. Bu bir gerçek” diyen Ukraynalı lider, umut edilen sonuçlar için ellerinde yeterince güç olmadığını ve Ortadoğu’da patlak veren trajedinin küresel toplumun dikkatini dağıttığını öne sürdü.

ABD VE UKRAYNA ARASINDA GERGİN GÖRÜŞMELER! ZELENSKİ APAR TOPAR WASHİNGTON’A GİTTİ
New York Times gazetesi, yaşanan hezimet sonrası ABD’li ve Ukraynalı yetkililer arasında haftalarca süren gergin görüşmelerin yapıldığını ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin aceleyle ayarlanan toplantılar için Pazartesi günü Washington’a geldiğini yazdı.
… NYT, bazı üst düzey ABD’li yetkililerin savaşın çıkmaza girmesi durumunda Putin’in avantajı elde geçireceğinden endişelendiğini vurguladı.

RUSYA GİDİŞATI TERSİNE ÇEVİRDİ
Batı medyasında yer alan analizlere göre, Rus ordusu, Kiev’e yönelik başarısız girişiminin ardından, savaşın gidişatını tersine çevirmeye başladı ve gücünü yeniden topluyor. Amerikalı yetkililere göre Moskova artık daha fazla asker, mühimmat ve füzeye sahip.
Washington ise buna karşılık olarak Ukrayna’ya verdiği askeri danışmanlık hizmetini arttırdı ve üç yıldızlı bir generali sahada zaman geçirmesi için Kiev’e gönderdi.

UKRAYNA TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL! ‘TUT VE İNŞA ET’ STRATEJİSİ
Ukrayna’nın daha dar bir bütçeyle savaşmak zorunda kalacağını söyleyen ABD’li yetkililer, Kiev yönetimine “tut ve inşa et” stratejisini öneriyor. Bu kapsamda Ukrayna’nın elinde kalan toprakları koruması ve bir yandan da silah üretme kabiliyetini geliştirmeye odaklanması bekleniyor.
New York Times gazetesi buradaki temel amacın Rusya’nın önümüzdeki yıl ya da 2025 yılında müzakere masasına oturmayı kabul edebileceği kadar büyük bir tehdit oluşturmak olduğunu öne sürüyor.

2024 YILI ÖLÜMCÜL 1916’YA BENZEYEBİLİR
Ukraynalı askeri yetkililer silah fabrikalarına, mühimmat depolarına ve tren hatlarına yönelik saldırılarla Rusya’nın dengesini bozmak ve sembolik zaferler kazanmak için yaratıcı yollar arıyor ancak Amerikalı yetkililer takip edilen stratejide değişiklik yapılmaması durumunda 2024 yılının I. Dünya Savaşı’nın en ölümcül yılı olan 1916’ya benzeyebileceğini söylüyor.

Sosyal ağlarda paylaşın