Avusturyalı (SPÖ) milli meclis üyesi milletvekilleri Dışişleri Bakanına Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ve adil yargılama için ölüm orucunda olan avukatlar ve siyasi tutsaklarla ilgili soru önergesi yazdılar. Soru önergesinin Türkçe tercümesini yayımlıyoruz.
08.07.2020 (XXVII GP)
Milletvekili Andreas Kollross ve Yoldaşların insan haklarını yok sayan Türkiye’deki yargılamalarıyla ilgili olarak Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Federal Bakanı’na yönelik soru önergesi
2016 yılında Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden bu yana yüzlerce avukat tutuklandı. Birçok zaman savundukları müvekkilleriyle tamamen aynı suçlamalarla karşı karşıya kalıyorlar: Terörizmi desteklemek.
AB-Türkiye ilerleme raporunda belirtildiği gibi, Türkiye’deki insan hakları durumu kötüleşiyor. Muhalefetteki politikacılara, gazetecilere veya yargıya yapılan saldırılar dayanılmaz hale geldi. Muhalifler her gün terörist olmakla suçlanıyor. Hapishanelerdeki mahkumlar hakkında neredeyse hiçbir şey duyulmuyor. Hapishanelerde ve dışarıda işkence, tecrit ve devlet terörü Türkiye’de gündemde. Birçok siyasi tutsak bu insanlık dışı duruma dikkat çekmek için açlık grevinde. Türkiye’de tutuklu bulunan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal da öyle.
Bu iki avukat işten atılan emekçileri, işkence ve siyasi cinayetleri kurbanlarının yanı sıra ihmal edilen güvenlik önlemleri nedeniyle Soma’da öldürülen 300 madencinin ailelerinin avukatlığını üstlenmişler.
Bayan Timtik ve Bay Ünsal, geçen yıl haksız bir davada toplam 159 yıl hapse mahkûm edilen 18 CHD‘li (Çağdaş Hukukçular Derneği) avukatlar grubundan.
Davaları hakkında 7 Avrupa ülkesinden 15 avukatlık bir grup tarafından kapsamlı bir rapor hazırlanmıştır ve Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği web sitesinde görülebilir.
Ocak ve Şubat 2020’de, gözaltına alınan avukatlar, cezai süreçteki usulsüzlükleri protesto etmek ve yargının bağımsızlığı konusunda ciddi endişeleri dile getirmek için açlık grevine başladılar.
Tehlikede bulunan Avukatlar Günü olan 5 Nisan 2020’de Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hükümetin yargıya müdahalesini sona erdirip adil yargılama taleplerini kabul edene kadar açlık grevlerini ölüm orucuna dönüştürdüklerini açıkladı. Onların durumu son derece kritik ve hayatları tehlikede.
İmzası bulunan milletvekilleri bu nedenle aşağıdaki Soruları yöneliyorlar
1. Hükümlü 18 Türkiyeli avukatın yasal sürecinden haberdar mısınız?
2. Tutuklu avukatların sağlık durumunu biliyor musunuz?
3. Açlık grevcilerinin taleplerini biliyor musunuz?
a. Eğer öyleyse, bu konuda neyi düşünüyorsunuz?
4. Diplomatik düzeyde avukatların hakları için kampanya yürüttünüz mü?
5. Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve avukatların, gazetecilerin ve muhalif siyasetçilerin tutuklanması 29 Haziran’da Viyana’daki Türkiye Büyükelçisi ile yapılan görüşmelerde gündeme alındı mı?
a. Eğer öyleyse, pozisyonunuz neydi?
b. Değilse, neden?
6. Şimdiye kadar Türkiye cezaevlerindeki koşullarını iyileştirmek için hangi araçları ve yolları seçtiniz?
7. Gelecekte Türkiye’deki hapishane koşullarını iyileştirmek için ne gibi araçlar ve araç ve yollara başvuracaksınız?
8. Türkiye’de hangi (ciddi ve / veya yaygın) insan hakları ihlallerinin farkındasınız?
9. Türkiye’de genel olarak insan haklarına sahip çıkmak için dışişleri bakanı olarak ne gibi imkanlar görüyorsunuz?
10. Türkiye’de özellikle basın ve ifade özgürlüğünün yanı sıra hukukun
üstünlüğü ilkelerine sahip çıkmak için hangi imkanları görüyorsunuz?
11. Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’deki insan hakları durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
a. Bilgi için hangi kaynakları kullanıyorsunuz?
12. Bölümünüz ikili düzeyde, Türkiye’deki insan haklarını korumak amaçlı hangi somut ve etkisi süren işlemleri yapmaktadır?
13. Türkiye hükümeti ile Türkiye’de hüküm süren insan hakları ihlalleri hakkında görüşmeler yapıldı mı?
a. Eğer öyleyse, hangi çerçevede, ne zaman, hangi temsilcilerle ve bu tartışmaların içeriği neydi?
b. Değilse, neden?
14. Türkiye hükümeti ile Türkiye’de hüküm süren insan hakları ihlalleri hakkında (ayrıca) görüşmeler yapılması planlanıyor mu?
a. Eğer öyleyse, hangi bağlamda, kiminle ve hangi (insan hakları) konularında?
b. Bu görüşmeler ne zaman yapılacak?
15. BMEIA (Avusturya Dışişleri Bakanlığı), Avrupa Birliği içinde Türkiye’deki insan hakları durumunun sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesi için ne gibi belirli adımlar atıyor?
a. Avusturya’nın Avrupa Birliği içinde ne gibi eylem seçenekleri var?
b. Avusturya’nın Avrupa Konseyi’nde Türkiye’deki insan hakları durumunun sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesi için ne gibi eylemleri var ve nasıl kullanıldı ya da kullanılıyor?
16. BM İnsan Hakları Konseyi’nde Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili siz veya bakanlığınız nasıl bir rol oynayacak?
a. Bu bağlamda hangi somut önlemleri ve hangi sürece kadar almak istiyorsunuz?
17. Siz veya bakanlığınız, Ocak 2020’de Türkiye’nin son Evrensel Periyodik İncelemesine (UPR) hangi soruları ve önerileri getirdiniz?
18. Siz veya bakanlığınız ne gibi katkılarda bulunuyorsunuz (ikili ve çok taraflı düzeyde), Türkiye’deki sivil toplumu (avukatlar, gazeteciler, bilim adamları, insan hakları aktivistleri vb.) desteklemek ve onların güvenliğini sağlamak için?
19. Sizin veya bakanlığınızın Türkiye’deki sivil toplumla düzenli ve doğrudan bilgi alışverişi var mı?
a. Öyleyse, hangi temsilcilerle, ne zamandan beri ve hangi (insan hakları) konularında?
b. Değilse, neden?
20. Türkiye’deki sivil toplumu ile (bir daha) doğrudan düzenli bilgi alışverişi planlanıyor mu?
a. Eğer öyleyse, hangi temsilcilerle, hangi dönem ve (insan hakları) konularında?