Avrupa’da onyıllardır görülen en büyük zam dalgasına karşı, emekçiler artan oranda greve başvuruyorlar.
Zamlar son dönemlerin en büyük zamları olduğu gibi, grevler de son dönemlerin en yaygın grevleri haline dönüşüyor.
Emperyalist tekeller Önce Covid-19 salgınını, sonra, Rusya-Ukrayna savaşını gerekçe göstererek, her şeye zam yaptılar.
Geçen yılın sonunda avro para birimini kullanan 19 ülkede enflasyon yüzde 10’un üzerine çıktı. Bunun halkın yaşamındaki karşılığı ise zamlar ve alım gücünün düşmesi oldu.
ALMANYA:
- Almanya’nın Hamburg, Köln/Bonn ve Düsseldorf havalimlarındaki güvenlik personeli 20-21 Nisan’da 48 saatlik uyarı grevi yaptılar.
- Alman Maden Kimya ve Enerji İş Sendikası (IG BCE) ile Ver.di’nin çağrısıyla, yüksek enflasyona karşı enerji alanındaki özel sektör çalışanları 20 Nisan’da 1 günlük toplu uyarı grevi yaptılar.
Almanya’nın Demiryolu Çalışanları Sendikası’nın (EVG) çağrısıyla, demir yolu çalışanları 21 Nisan’da 8 saatlik toplu uyarı grevi yaptılar.
İSPANYA:
İspanya’da geçim sıkıntısıyla başlayan grevler, sağlık, adliye ve ulaştırma sektörlerinde etkili oldu.
Ücret artışı talebiyle ilk olarak sağlık çalışanları meydanlara indi.
Sağlık çalışanlarının grevleri, Madrid, Endülüs, Galisya, Katalonya, Bask gibi bölgelerde gerçekleşti.
İspanya’da ayrıca hava yolu, demir yolu ve kara yolu taşımacılığında da grevler yapıldı. Otobüs şoförlerinin grevleri, önümüzdeki günlerde devam edecek.
Air Europa hava yolu şirketinin pilotları maaş artışı talebiyle 1-4 Mayıs’ta greve gitme kararı aldılar.
PORTEKİZ:
Portekizde grevler 4 aydır devam ediyor. Ücret artışı talebi, en güçlü şekilde eğitim, sağlık ve ulaştırma sektörlerindeki kamu çalışanlarında görülüyor. Öğretmenler, sağlık çalışanları ve demir yolu işçileri, son dört ayda bir çok kez greve çıktılar.
İNGİLTERE:
İngiltere’de son 41 yılın en yüksek enflasyon oranı yaşanıyor. Gıda fiyatlarında son 45 yılın en büyük artışı meydana geldi.
Buna karşı zam talepleri, 2022’nin ikinci yarısında başladı. O günden bu yana, grevler ve protestolar kesintisiz sürdü.
- İngiltere’de iş bırakma eylemine katılanlar arasında pratisyen hekimler, hemşireler, öğretmenler, otobüs şoförleri, liman işçileri, gazeteciler, kamu personelleri, ceza avukatları, demir yolu, havalimanı, üniversite, havacılık ve posta servisi çalışanları başta olmak üzere, çok çeşitli meslek grupları yer aldı.
İngiltere’de Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikası (PCS), Havalimanı güvenlik personelinin mayısta 8 gün daha greve gideceğini duyurdu.
PCS, pasaport kontrol personelinin 3 Nisan’dan 5 Mayıs’a kadar grev gideceğini açıkladı. Havalimanlarında sınır Gücü personelinin de 28 Nisan’da greve gitmesi bekleniyor.