Avrupa’da 1 Mayıs’ta Alanlardaydık -2

(Şehir Şehir Almanya)

2021 yılının 1 Mayıs’ı, Avrupa’nın bütün ülkelerinde korona yasakları ve engellemelere rağmen kutlandı.

Avrupa 1 Mayıs haberlerinin ilk bölümünü (İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre) dün sunmuştuk.

Bugün Almanya 1 Mayıs haberleriyle devam ediyoruz.

ALMANYA’DA  yaklaşık 200 şehirrde 1 Mayıs eylemleri, yürüyüş ve mitingleri yapıldı. Berlin, Hamburg, Köln ve Frankfurt’ta polis eylemlere saldırdı. Bazı şehirlerde çatışmalar yaşandı.

BERLİN: Korona Altında 20 Bin Kişiyle 1 Mayıs

Berlin’deki 1 Mayıs etkinliği, Avrupa’da bu yılki en kitlesel 1 Mayıslardan biri oldu. 20.000 kişinin katıldığı yürüyüş Neukölln’de 19.00 civarında başladı. Yürüyüş büyük bir coşkuyla başladı. Yolun sadece üçte birinden sonra, polis eyleme biber gazı ve sopalarla saldırdı. Çok sayıda kişi yaralandı, 350 kişi gözaltına alındı.

Berlin’de 1 Mayıs günü boyunca 40 civarında küçüklü büyüklü gösteriler, bisikletli yürüyüşler yapıldı. Polis açıklamasına göre bile, eylemlere toplam 40 bin kişi katıldı. 

– Kitlesel 1 Mayıs eylemlerinden biri de zenginlerin oturduğu bir bölge olarak bilinen Grunewald’da yapıldı. Yaklaşık 10 bin bisikletli, burada yaptıkları eylemde “adalet” istediler.

– Berlin’de bir başka mitingde, sendikaların ve partilerin katılmadığı corona’dan kaynaklı polis  yasaklarına rağmen yaklaşık 5000 kişinin üstünde katılım oldu.

Berlin Halk Cephesi korteji yaklaşık 3 saat süren yürüyüş boyunca sloganlar ve Grup Yorum türküleriyle yürüdü. Hackschermarkta başlayan yürüyüş Urban krankenhausta son buldu.

BİELEFELD: Hasta Tutsaklara Özgürlük!

Bielefeld’de 1 Mayıs yürüyüşü merkez istasyonda başladı. Halk Cephesi’nin ve çeşitli Alman ve Türkiye’li örgütlerin katılımıyla yapılan yürüyüş sonunda, DGB’nin de miting düzenlediği alana gidildi.

Alanda Devrimci Tutsaklarla Dayanışma Komitesi tarafından hasta tutsaklarla dayanışma ve tahliye çağrısı içeren pankart ve dövizler taşınarak, Ali Osman Köse, Mumia Abu Jamal ve George Abdullah’ın durumlarına dikkat çekildi. Hasta tutsaklar için imza toplandı. Geçen yıl Ölüm Orucunda şehit düsen Helin Bölek, Mustafa Koçak, Ebru Timtik ve İbrahim Gökçek’in resimleri miting alanında Kir çiçekleriyle süslenip mücadeleleri anlatıldı.

DORTMUND: “Sizi kurtaracak olan sosyalizmdir”

Dortmund’da üç ayrı miting düzenlendi.

1 Mayıs’a yaklaşan günlerde sendikal reformizm korona sürecini bahane ederek 1 Mayıs’ı daraltmaya ve katılımı engellemeye çalışmıştı. Bu nedenle 1 Mayıs’ı devrimci içeriğine uygun kutlamayı kabul eden Halk Cephesi ve Alman solu, MLPD ile birlikte kutlama kararı alındı.

1 Mayıs önce Stadtteatar’da yapılan bir mitingle kutlandı. Daha sonra işçi sendikalarının yaptıkları mitinge gidilerek burası teşhir edildi.

Ardından bir saatlik 1 Mayıs yürüyüşüyle kutlama tamamlandı.

1 Mayıs programının her aşamasında hasta tutsak Ali Osman Köse’nin talepleri dile getirildi, bildiler okundu, dağıtıldı.

Stadteater’da Grup Yorum’la birlikte 1 Mayıs marşları söylendi. Buradaki Halk Cephesi kitlesi 28 kişiydi.

“Akıllı solcular”ın Friedenplatzda miting yaptıkları alana da gidildi. Burada miting alanı şeritlere çevrilmiş, işçilere, katılmak isteyenlere kapatılmıştı. Halk Cephesi temsilcisi ile görevliler arasında tartışma yaşandı. Görevlilere “sizi kurtaracak olan soldur, sosyalizmdir” denildi. Daha sonra alanda imza toplandı ve bildiriler dağıtıldı.

BOCHUM: Ali Osman Köse İçin Çağrı

Bochum’da MLPD’nin düzenlediği mitinge Halk Cepheliler de katıldılar, Ali Osman Köse’nin özgürlüğü için imza toplandı.

WUPPERTAL: Korona Yasaklarına Hayır, Dev-Gençlilere Özgürlük!

Wuppertal’de 1 Mayıs mitingi, saat 11.30’da merkez istasyonun önünde toplanılmasıyla başlandı. Buradaki konuşmalar ve müzik dinletisinin ardından 12.30’da yürüyüşe geçildi. Halk Cephesi kortejinde “Sevcan, Seher

Adıgüzel ve Betül Varan’ın fotoğraflarının olduğu bir pankart ve hasta tutsak Ali Osman Köse’nin dövizi taşındı. Yürüyüşün ardından toplanılan alanda çeşitli kurumlar konuşmalar yaptılar. Tutsak Dev-Gençliler Seher ve Sevcan Adıgüzel’in annesi Latife Adıgüzel de alanda Almanca yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ı kutlarken, tutsakları dile getirdi. 250 kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde Wuppertal Adalet İstiyoruz pankartı taşındı.

HAMBURG: İşgal Altındaki Şehirde 1 Mayıs Kutlaması

Polis, Korona’yı gerekçe sunarak şehri işgal altına aldı, atlı polislerle, tomarlarla, panzerlerle, helikopterlerle şehiri savaş alanına çevirdiler. Tüm baskı ve yıldırma politikalarına karşı Hamburg halkı şehrin her yerinde eylemler düzenledi. Hamburg halk cephesi de tüm yasaklara rağmen pankartlarıyla, kızıl bayraklarıyla 1 Mayıs’ta alanlardaydı.

Polis bazı yerlerde kitleye biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı.

STUTGART: “Bizi Korona Değil Kapitalizm Öldürür”

Stutgart’da polis, 1 Mayıs öncesinde mitingi şehrin tenha bir bölgesinde yaptırtmak istedi. Ancak buna rağmen 1 Mayıs şehrin merkezinde kutlandı.

Mitnge Alman IG Metall, VER.Dİ gibi sendikalarla birlikte Türkiyeli örgütler katıldılar. Stuttgart Halk Cephesi de kızıl bayraklarıyla alandaydı.

“Bizi Korona Değil Kapitalizm Öldürür” pankartıyla “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan!” sloganlarıyla yürüyen Halk Cephesi kortejinde yapılan konuşmalarda direnen kamu Emekçileri selamlandı. Hasta Tutsak Ali Osman Köse’ye Özgürlük istendi. Halk Cephesi Kortejindeki 60 kişiyle”Kapitalizm hiç bir sorunumuzu çözemez; çözüm Devrimde, çözüm Sosyalizmde” denildi.

ULM: “Es lebe Der 1.Mai”

Ulm Halk Cephesi’nin çağrısıyla saat 10:00’da DGB Sendikasının önünde toplanan kitle kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Halk Cepheliler “Şehitlerimiz Yenilmezliğimizdir, Yaşasın 1 mayıs, Es lebe Der 1.Mai” yazılı pankart tayıdılar. Kortej kızıl maskeler, fularlar ve kızıl bayraklarıyla alanda sosyalizmi simgeliyordu. Yürüyüş boyunca Grup Yorum’dan Marşlar çalındı. Yürüyüş ve mitinge 600 kişi katılırken Halk Cephesi kortejinde de 40 kişi yer aldı.

MANNHEİM: “Yasağa Teslim Olmayacağız!”

Mannheim’da da “pandemi!^” gerekçesiyle yasaklamalar engellemeler vardı.

Günün 1 Mayıs’ a evrilmesine saatler kala, 30 Nisan akşamı izin verildiği açıklandı.  Sendikalar yürüyüş izni için başvurularında geri çekildiler.

Alman ve Türkiyeli sol grupların ve gençlik örgütlerinin katıldığı bir Mayıs’ta Halk Cephesi de “Umudun Çocukları”, “Adalet İstiyoruz”, “Grup Yorum” pankartları, “Bizi Korona Virüsü Değil, Kapitalizm Öldürür!” ve “Ali Osman Köse’ ye Özgürlük!” dövizleriyle yeraldı.

KÖLN: Ali Osman Köse İçin İmza Toplandı!

Köln’de de 1 Mayıs tüm corona koşullarına rağmen coşkuyla kutlandı. Köln’de genel yürüyüşe katılan kişi sayısı 1000 civarı idi.
Yürüyüş esnasında polis 8 anarşisti gözaltına aldı. Bu esnada polis ve eylemciler arasında bir arbede yaşandı. Daha sonra tüm gözaltılar serbest bırakıldı.

Alandaki Halk Cepheliler hasta tutsak Ali Osman Köse için 50 adet imza topladılar. Ve 200 adet bildiri dağıtıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın