Avrupa, Rusya’dan mı yoksa SSCB’den mi korkuyor?

Avrupa’da derinleşen kapitalist sistem nedeniyle ayaklanan halk ve çiftçiler, ekonominin kötü gidişatı ve sorunların çözülememesi üzerine Avrupa Emperyalizmi’nin, savaş çıkacak korkularını yaymak için yeni bahaneler üretmeye başladığını ifade ediyor.
Son dönemde Avrupa’nın çeşitli ülkeleri, olası bir Rusya ile savaşa hazırlık yapmaya başlaması, Avrupa’nın Rusya’dan korkusunun asıl olarak faşizmi dize getiren SSCB’den yaşadığı yenilginin travmasının yarattığı korku olduğu fikrini akıllara getiriyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmadan sonra Kuzey ülkeleri Danimarka, İsveç ve Finlandiya’nın aldığı önlemler, İsveç ve Finlandiya’nın hızla NATO’ya katılması ve son olarak Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer’in ülkesinin “savaşa hazır hale gelmesi” gerektiğine dair açıklamaları, Sovyetler Birliği’nden aldığı yenilginin atlatamadıkları korkunun hala Avrupa’nın üzerinde dolaştığı izlenimini veriyor.

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, “savaşa hazır hale gelmenin” bir süreç olduğunu belirtti ve “Ancak sonsuz zamanımız yok çünkü Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ilk kez olası bir savaş bize dışarıdan dikte ediliyor. Analistleri takip ettiğimde ve Rusya’dan kaynaklanan askeri tehdit potansiyelini gördüğümde, bu bizim için 5 ila 8 yıl hazırlık zamanı anlamına geliyor” dedi.

Breuer, bu durumun savaşın çıkacağı anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Ancak bu mümkün ve ben bir asker olduğum için 5 yıl içinde savaşa hazır hale gelmemiz gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.”

Sosyal ağlarda paylaşın