05.06.2020 günü saat 14: 30’da, Augsburg Bölge Mahkemesinde Devrimci Süryaniler hareketi üyelerine karşı Almanya’da ki dernekler yasasını ihlal etikleri iddiasıyla açılan davanın görülmesine devam edildi.
1915’te Türkiye’deki Süryani halkına karşı yapılan soykırımının 100. yıldönümünü anmak için, Tur Abdin’den Süryani aydınlar birlikte gelerek, 2015 yılında Mardin’n Midyat ilçesinde Devrimci Süryaniler(Süryanice: Suryoye Qauwonye) halk hareketini kurdu.
Augsburglu Süryani aktiviste ek olarak, yedi diğer Süryani aktivist, Bavyera ve Baden Württemberg eyaletlerindeki mahkemelerden ceza tebligatı aldılar. Çeşitli cezalara mahkum edilen aktivistler, Erdoğan’ın Almanya’ya yaptığı ziyaretinden sadece üç gün sonra, 2 Ekim 2018’de ülke çapında gerçekleştirilen baskınlar sırasında gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.
Aktivistler, Augsburg kentinde 2018 yılında yapılan 1 Mayıs Gösterisine katıldıkları için dernekler yasasını ihlal etmekle suçlanıyorlar.
Yetkililere göre 1 Mayıs Gösterisine katılan Süryani aktivistler, DHKP-C(Devrimci Halkın Kurtuluş Partisi-Cephesi) bayraklarını taşıdılar, ancak aslında hepsi Mezopotamya Komünist Süryaniler bayrağı olan kırmızı zemin üzerinde sarı renkte orak ve çekiçli bayrağı taşıdıkları için bu suçlama ile karşı karşıya kaldılar.
Mezopotamya Komünist Süryaniler (Süryanice: Suryoye Gawonoye d’Bethnahrin), 2017 yılında 1917 sosyalist Ekim Devrimi’nin 100 yılını anmak için Devrimci Süryaniler halk hareketi tarafından kurulan bir dernektir.
İlk duruşmada, davaya bakan hakim, avukat Mathes Breuer’in mahkemeye sunduğu işlenen suç veya suçlara kanıt olarak sunulabilecek belgelerin kendisine gösterilmesini, ve olayın tanıklarının mahkemede dinlenmesini ve ayrıca suç unsuru olarak gösterilen eşyaların ve belgelerin bir uzman tarafından incelenmesini talep eden dilekçesini her hangi bir gerekçe göstermeden reddetti.
Mahkeme Anayasayı koruma örgütü(Verfassungsschutz)nün Bavyera eyalet ofisi tarafından gönderilen bir mektubu referans göstererek, Mezopotamya Komünist Süryaniler tarafından kullanılan bayrak ile Alman devleti tarafından yasa dışı ilan edilen Marksist-Leninist DHKP-C’nin bayrağı ile aynı olduğunu duruşma sırasında söyledi. Anayasayı koruma örgütü’nün Bavyera eyalet ofisi tarafından mahkemeye gönderilen mektupta ayrıca Komünist Süryaniler tarafından kullanılan bayrak ile DHKP-C nin askeri kolu olarak gösterilen DHKC nin bayrağı ile de bir benzerlikler taşıdı ifade ediliyor.
Avukat Mathes Breuer, Federal İçişleri Bakanlığı tarafından, yapılan resmi başvuru üzerine kendisine gönderilen yazılı ve görsel olay belgede Mezopotamya Komünist Süryaniler’in bayrağının Almanya federal makamları tarafından yasa dışı ilan edilmediği, ve ayrıca bayrakta kullanılan sembollerin Almanya devleti topraklarında suç unsuru teşkil etmediğinin açıklandığını belirtti. Avukat Breuer belgeyi mahkemeye de resmi olarak sundu.
Hakim bir kez daha bu delil talebini de gerekçesiz olarak reddetti ve bu nedenle mahkeme dosyası, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı’nın uzmanlığını hiyerarşik olarak Anayasa’nın Korunması Bürosuna tabi kıldı.
Avukat Mathes Breuer, DHKC bayrağının kırmızı zeminde sadece çift yıldız kombinasyonuna sahip olduğunu ve Mezopotamya Komünist Süryaniler bayrağının yıldız içinde açıkça ve belirgin bir şekilde orak ve çekiç olduğunu ve dolayısıyla bayrakların objektif olarak farklı olduğunu bir kez daha vurguladı.
Bunlar ve diğer gerçekler ve kanıtlar Augsburg Bölge Mahkemesi hâkimi tarafından göz ardı edildi ve Suriye’de doğan Devrimci Süryaniler üyesi 24 yaşında ki aktivisti 1800,00 € para cezası ödemeye mahkum edildi.
Hakim tarafından verilen cezaya gerekçe olarak Devrimci Süryaniler üyesi Süryani aktivisin, 2013 yılında Suriye’de gerçekleşen sosyalist müzik grubu Grup Yorum’un dayanışma konserini Facebook’ta yayınlamasını “DHKP-C’ye sempatisine kanıt” olarak gösterdi.
Süryani aktivist ve avukatı Mathes Breuer kararı kabul etmedi ve temyiz edeceklerini beyan ettiler.
Avrupa Süryani Halk Meclisleri, Augsburg Bölge Mahkemesi tarafından verilen bu kararı şiddetle kınadı. Süryani aktivistler Suriye’de ki savaşın emperyalist ABD ve Avrupa ile Türkiye’deki faşist AKP hükümeti tarafından çıkarıldığını söyledi.
Savaş milyonlarca ölüme ve mülteciye neden oldu ve bu nedenle ülkeyi terk edenlerin bir kısmı Almanya’ya da kaçtı ve şimdi de zulüm görüyor. Sosyal medyada paylaşılan, Suriye’de Grup Yorum’un konserinden bahsedildiği ve halkların kardeşliğine vurgu yapılan bir gönderi yüzünden kriminalize edilmeye çalışması ve bu yüzden cezalandırılması kabul edilemez olduğu ifade ettiler.
“Solcu ve sosyalist Süryani aktivistlerin kriminalize edilmesine ve Devrimci Süryanilerin tüm üyelerine karşı uygulanan baskılara derhal son verilmesini talep ediyoruz.”