WikiLeaks adlı sitesi ile devletlerin gizli belgelerini basına ulaştırarak, suçlarını ortaya çıkaran Julian Assange, 11 Nisan tarihinde Londra’da gözaltına alındı. 2012 yılından bu yana İngilterede’deki Ekvador Büyükelçiliği’nde bir odada yaşayan Julian Assange’un bugün tutuklandığı öğrenildi.
İngiltere ve Ekvador anlaşarak, tutuklamayı gerçekleştirdiler. Oysaki Assange 7 yıldır Ekvador’un koruması altında bulunuyordu.
Ancak Ekvador verdiği sığınma hakkını kaldırdı. Büyükelçi’nin İngiliz polislerini Assange’ı teslim etmek üzere çağırdığı öğrenildi. Ardından elleri kelepçeli şekilde zorla çıkarıldığı görüldü.
Ekvador, Assange’ın sığınma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını iddia etti.
Avustralyalı, bilgisayar programcısı Assange, 2006 yılında WikiLeaks’i 9 kişi ile birlikte kurdu. Fakat kendisi sözcüsü ve editörü olarak tüm sorumluluğu üstlenmiş durumda.
WikiLeaks haber sitesi, Guantanamo’da tutuklulara yapılan işkencelere, Afganistan ve Irak işgallerinde katliamlara ilişkin belgeler yayınladı. Özellikle ABD’nin, ve devamında bir çok ülkeye ait binlerce gizli belge, yazışma ve askeri raporları siteleri üzerinden yayınlaması Assange’un dünya çapında bir çok devletin hedefinde olmasına neden oldu.
Amerika bazı belgelerin Bradley Manning isimli bir asker tarafından Assange’a verildiğini iddia ediyor. Casusluk davası ile yargılanıp, 35 yıl hapis cezası alan Manning 2017 yılında Obama tarafından affedilmişti. Amerika Assange’ı bu davayla ilişkilendirerek iadesini istiyor. 2 Mayıs tarihinde iade duruşmasını görülmesi bekleniyor. Bir bilgisayar programcısının ortaya çıkardığı devlet suçlarına ilişkin hiç bir tutuklama, iade davası görülmezken, Assange’un hiç yaşamadığı Amerika’ya iade edilip yargılanması isteniyor.
Assange’ın vatandaşı olduğu Avustralya ise bu meseleye müdahil olmayacağını açıklayarak, kendi vatandaşına sahip çıkmayarak Amerika ile yakınlığını korudu.
2012 yılında eski Ekvador Başbakanı Rafael Correa Julian Assange’a sahip çıkmış, koruması altına almıştı. Ancak, ülkede yaşanan yönetim değişikliğin sonrası büyükelçilik binası Assange için bir koruma ve çalışma alanı değil, bir hapishaneye dönüştü, internet kullanması engellendi, ziyaretleri kısıtlandı.
Yeni başkan Lenin Moreno verilen siyasi sığınma hakkını iptal etti sonunda. Correa yeni başkan için “Latin Amerkia tarihindeki en büyük hain” dedi.
Bu arada, hacker grubu Anonymous, bir açıklama yaparak Assange’ın serbest bırakılmasını istedi ve şöyle dedi “Bu operasyonun emrini imzalayan her bir güçlü kişi çizmelerinin içinde titresin, çünkü internetin gücü zincirlerinden kopup onların üzerine boşalmak üzere. CIA ve ABD Başkanı’ndan başlayıp Assange’ı dışarı çıkarıp gözaltına alan polis memurlarına kadar, hepiniz kendinizi halk düşmanı olarak açık ettiniz ve Anonymous’un da buna göre hareket etmesinin zamanı geldi. »