Ardeşen Halkı Denizine Sahip Çıktı!

Ormanlarımız yakılıyor, ırmaklarımız HES yapma uğruna kurutuluyor, denizlerimiz kirletiliyor, maden ocaklarıyla, taş ocaklarıyla verimli topraklarımız yok ediliyor.

Bu yağma talan, karşıtını da geliştiriyor ve halkımız, birçok yerde, toprağına, ormanına, suyuna, denizine sahip çıkmak için direnişler gerçekleştiriyor.

Halkın doğasını sahiplenmesini ifade eden son eylemlerden biri de dün Rize Ardeşen’de gerçekleşti.

Ardeşen’de yapılması planlanan “deniz kafesli balık çiftliği” için Ardeşen’de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı düzenlenmek istendi.

Ancak halk bu toplantıyı protesto ederek katılmadı.

Tersine, toplantının yapılacağı alanda yaptığı eylemle bu doğa katliamını protesto ettiler.

Toplantının yapılacağı gün, “Denizine Sahip Çık” adı altında birleşen 28 kuruluş ve demokratik kitle örgütleri üyeleri, ÇED toplantısının yapılacağı Ardeşen Halk Eğitim Merkezi konferans salonun önünde toplandılar. Toplanan kitle, toplantıya katılmama kararı alarak horonlarıyla, halaylarıyla, sloganlarıyla protestolarını ortaya koydular. 

Halk, gündemdeki “deniz kafesli balık çiftliği” ile yüzme alanlarının kullanılamaz hale getirileceğini, denizin kirletileceğini belirtiyor. 

Kafeslerin konulmak istendiği bölge, kıyı balıkçılığının avlanma yerleri. Dolayısıyla, balık çiftliklerinin yapılması durumunda bölge balıkçılığı da ölecek.

Toplantı, halkın bu tepkisi sonucunda, “katılım olmaması nedeniyle” iptal edildi.

Sosyal ağlarda paylaşın