Anadolu Alevi Komitesi, AABF Genel Kurulu Hakkında Açıklama Yaptı: “ALEVİ KURUMLARI RANT YERİ DEĞİLDİR! DÜŞKÜNLERİ MAHKUM EDECEĞİZ!”

18 Ekim’de Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Almanya’nın Frankfurt şehrinde Seçimsiz Genel Kurulu yapıldı.
Baştan sona anti-demokratik biçimde gerçekleştirilen Genel Kurul’a yönelik bir çok alevi kurumundan tepkiler geliyor.
Anadolu Alevi Komitesi (Avrupa) tarafından seçimsiz Genel Kurul’a ilişkin bir açıklama yapıldı.
Aşağıda bu açıklamayı yayınlıyoruz:


18 Ekim 2025 Cumartesi günü, Almanya’nın Frankfurt şehrinde Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Seçimsiz Genel Kurulu yapıldı. Bu Genel Kurul birçok yeni tartışmayı ve bölünmeyi beraberinde getirdi.

Ne oldu bu Genel Kurulda?

Katılımcıların söyledikleriyle sıralayalım!

“Demokratik işleyiş yok sayıldı”

“Muhalif seslere izin verilmedi”

“57 Cemevine söz hakkı verilmedi!”

“Toplantı, belirli bir grubun lehine olacak şekilde yönlendirildi. Konuşmalar sıralarında dahi adalet sağlanmadı, yalnızca yönetime yakın isimlere söz hakkı verildi.”

“En katı hukuk sistemlerinde bile suçluya kendini savunma hakkı tanınır. Bugün bu hak elimizden alındı.”

“Deprem bağış paralarının belgeleri hâlâ ortada yok”

“Üç yıldır ortaya konulamayan belgeler bir günde nasıl ortaya çıktı? Bölge toplantılarında hiçbir belge sunamayanlar şimdi bu dosyaları nereden buldu?”

“Bu yönetimin hesap vermekten kaçtığı çok açıktır. Deprem paralarının nerelere harcandığına dair tatmin edici hiçbir belge sunulmamıştır.”

“Kadınlara şiddet uygulandı, Dedeler sustu.”

“Alevilik, eşitlik ve adalet inancıdır. Kadınların susturulduğu, darp edildiği bir genel kurulun Alevilikle hiçbir ilgisi yoktur.”

“Alevi hareketi adeta ikiye bölündü”

“Beklentimiz birlikti, gönül birliğiydi. Ancak yaşananlar bunun tam tersini gösterdi. Alevi hareketi artık bir yol ayrımındadır. Kaybeden sadece Alevi örgütlülüğü değil, Aleviliğin kendisidir.”

“Aleviliği kurumun önüne koyan bir anlayışa ihtiyaç var”

“Bugün yaşananlar, Alevi toplumunun kendi içinde adalet, dürüstlük ve yol erkânına bağlılık konularında yeniden düşünmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir.”

Yukarıdaki bütün söylemler o gün orada olan Alevi Kurumları temsilcilerine aittir. Hiç biri bizim kurduğumuz cümleler değildir.

Yıllardır söylediğimiz Alevi Kurumları üzerine çöreklenmiş ve Alevi Değerleri üzerinden rant elde etmek için yönetime giren Alevi Değerleriyle alakası kalmamış, hatta bu konuda arsızlaşmış, yüzsüzleşmiş, faşist düzenin yöntemlerini kullanmaktan çekinmeyen bir biçim görüyoruz.

Bu Genel Kurulda açığa çıkan gerçek şudur:

Alevi dernekleri bir grubun rant yerine dönmüş, bu insanların Alevilik inancı ile ilgisi kalmamış

zorbalıkla elde tutmaya çalışan kastlar oluşmuştur.

Oligarşik düzenin benzeri bir grup çıkar ilişkileri ile güç oluyor yönetimi alıyor olanakları kullanıyor… Rant ve kariyer yeri yapıyor.

Alevi inancını kariyer ve rant için kullanmak yozlaşmadır, Kerbelaya ihanettir.

DÜŞKÜNLÜKTÜR!

Soruyoruz

Siz kimsiniz?

Alevi Kurumları sizin babanızın çifliği mi? Genel Kurula katılanlardan onu susturup, buna şiddet uygulayıp oldu bittiyle düşüncelerinizi onaylatmaya çalışıyorsunuz? Demokrasi bunun neresinde?

Bunun için yıllardır, Aleviliğin değerlerini anlatmak için emek harcayanı da engelliyorsunuz değil mi?

“Yönetim istemiyor, kitle istemiyor”, “Yönetim kurulunda konuşalım” diyerek bizi bürokrasiye boğup gündemle ilgili kendiniz hiçbir şey yapmadığınız gibi yapmak isteyenleri de engelliyorsunuz.

Bizim düşüncelerimiz engellenemez… tıpkı Kerbela gibi… binlercemiz can vererek yaşatıyoruz bu düşünceleri…

Biz milyonların kanıyla oluşturduğu devrimci düşünceleri taşıyoruz!

Biz konuşmayalım diye faşizm katlediyor hapse atıyor!

Alevi derneklerine çöreklenmiş bu zihniyet de bize yasak koyuyor! Kendine muhalefet edip hesap soranları şiddetle, düzen oyunlarıyla savuşturmaya çalışıyor!

Siz önce hesabını veremediğiniz konuların, depremde halkın canı gönülden verdiği yardımları nereye kullandığınızın hesabını verin!

Haklı olan, hilesiz olan hesap vermekten kaçmaz!

Kıstası Masak olmaz!

“Masak bizi araştırdı, temiz çıktık” diyorsunuz. Bu söylem bile sizin kıstaslarızın Alevi değerleri değil, düzenin kendini meşrulaştırmak için kurduğu kurumlar olduğunun kanıtıdır.

Alevi halkı yıllarca kendi sorunlarını kendi çözmüş, Cemlerini bir nevi mahkeme gibi değerlendirmiş, halkın katıldığı adaletli çözümler bulmuştur. Ama siz kendinize bu değerleri değil düzenin kurumlarını örnek almışsınız. O Masak ki kimleri kimleri akladı….

Alevi halkı 1300 yıldır her türlü saldırıya rağmen değerlerini bu güne taşımayı başardı. Sizlerin oldu bittiye getirdiği Genel Kurullarda, zorla onaylattığınız bu değerleri alt edebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Sizin yeriniz Alevi kurumlarının yönetimi değil, düzenin meclisidir. Alevi halkı Alevi Kurumlarını düzenin kirli oyunlarının bir parçası yapmanıza izin vermeyecektir!

Vermeyeceğiz!

Alevi halkını bölmenize, düzene yedeklemenize, düzenin Alevisi yapmanıza izin vermeyeceğiz! Bunu yaparken Alevi değerlerimizi, söylemlerimizi kullanmanıza izin vermeyeceğiz!

Alevi Halkımız!

Aleviliği bu gün Canlarını Hüseyin gibi ortaya koyanlar direnişinde Kerbela daki biat etmeme ruhunu yaşatanlar yani devrimciler yaşatabilirler.

Halkın Avukatı Ebru Timtik gibi “ Can için yalvarmam sana mazlumlar bana darılır” diyerek Pir Sultanlar yaşatabilir.

Serini 350 gündür meydana koymuş Serkan Onur Yılmazlar yaşatabilir Nesimi gibi.

Bunun için Kerbela diyoruz, Filistin diyoruz… Halkın haklı direnişinin olduğu her yer KERBELADIR BİZE!

Tiyatro oyunları yazıyoruz, şarkılar diziyoruz emek harcıyoruz Alevi Değerlerini yaşatmak ve unutturmamak için. Bunun için Alevi halkımızın yanı direnenlerin, devrimcilerin yanıdır. Değerlerimizi yozlaştırmak isteyenlere karşı birleşelim, “iri olalım, diri olalım!

Anadolu Alevi Komitelerinde, Meclislerinde örgütlenelim!

ALEVİ KURUMLARI RANT YERİ DEĞİLDİR!
KANLA CANLA YARATILAN DEĞERLERİMİZİN YOZLAŞTIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ!
DÜŞKÜNLERİ MAHKUM EDECEĞİZ!
ALEVİYİZ HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ!

Sosyal ağlarda paylaşın