ANA VATAN YAĞMALANIR DA YAVRU VATAN BIRAKILIR MI?

Taşyapı… Limak… Kalyon… Bu isimleri Türkiye halkı iyi tanıyor. Bu isimler, Anadolu toprakları üzerinde AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen büyük yağma ve talanın baş aktörleridir. 

Bu isimlerin topraklarımızdaki yağma ve talanı az çok biliniyor. 

Bunların yağmasının Kıbrıs’a da uzandığı açığa çıkıyor bugünlerde. 

Tersi düşünülemezdi elbette. 

Anavatanı yağmalayanlar, yavru vatanı da yağmalayacaklar kuşkusuz. 

Son yansıyan bilgilere göre, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs için düzenlediği ihalelerin büyük bir kısmının Taşyapı Şirketi’ne gittiği belirtiliyor. 

Bu ihalelerden Limak ve Kalyon da paylarını alıyor olsalar da en büyük pay, Taşyapı Şirketi’ne verilmiş. Aşağıdaki liste, yağmanın boyutlarını gösteriyor:

– Kuzey Kıbrıs’ın pandemi hastanesi Taşyapı Şirketi’ne yaptırıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ihalede, “Kuzey Kıbrıs Tam Donanımlı 100 Yataklı Çelik Konstrüksiyon Pandemi Hastanesi Temini İşi”, güya “pazarlık usulüyle” 85 milyon TL’ye Taş Yapı Şirketi’ne verildi.

– Karayolları Genel Müdürlüğü, “KKTC D850 Karayolunun Doğusunda Yer alan Muhtemel Yerleşim Yerleri İç Ulaşım Yollarının Yapım, Onarım ve Üstyapı Takviye İşleri” adı altında bir ihale düzenledi. Bu ihale de 150 milyon 142 bin TL’ye yine Taşyapı İnşaat Şirketi’ne verildi.

– Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) Kapalı Maraş Bölgesi için düzenlediği “Maraş Bölgesi Çevre Düzenlemesi ve Yol Yapım İşi” ihalesi de 12 milyon 517 bin TL’ye Taşyapı İnşaat Şirketi’ne verildi.

– Kuzey Kıbrıs’ın tek havalimanı olan Ercan Havalimanı işletmesi de yıllardır Taş Yapı’da. Şirket, Ercan Havalimanı’nı 2012 yılında 100 milyon avro peşinat ve 350 milyon avroluk yatırım karşılığında yap-işlet-devret yöntemiyle 25 yıllığına Kuzey Kıbrıs’tan kiraladı.

– “KKTC Su Temin Projesi’nin” milyonlarca liralık ihaleleri Kalyon İnşaat’a verildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından düzenlenen Mersin ile Kuzey Kıbrıs arasında boru döşeme ihalesi, 630 milyon TL’ye Sigur Ros Sdn Bhd- Kalyon- Kutay İnşaat iş ortaklığına verildi.

– Kalyon’un Mersin Kıbrıs arasına döşediği borular patladı. DSİ tarafından patlayan boru hattının onarılması için açılan “KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Onarımı” ihalesi yine 483 milyon 830 TL’ye Kalyon İnşaat’a verildi.

– Limak da “yavru vatan” pastasından payını, adaya kurduğu 598 oda ve bin 338 yatak kapasiteli dev otelle alıyor.

KTMMOB: “Kıbrıs Halkı, Kurumları, Yok Sayılıyor”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Seran Aysal, yaptığı açıklamada bu ihalelerle ilgili olarak şunları belirtiyor: 

“Yandaşlara her türlü imkan tanınıyor ve Kuzey Kıbrıs pastasının büyük kısmı Taşyapı’ya gidiyor… Bu ihaleler herkese açık değil. Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapılıyor. Yani kapalı kapılar ardından düzenlenen ihaleler yandaşlara veriliyor.

Kuzey Kıbrıs’ın iş gücü, firmaları, mühendisleri, mimarları, kurumları ve iş insanları bu projelerde yok sayılıyor. Bu projeler hiçbir kural, mevzuat ve kanun dikkate alınmadan yapılıyor. Anadolu halkının vergileri, Kuzey Kıbrıs’a yardım adı altına kimlere kaydırıldığını, nasıl harcandığını görüyoruz”. (Aktaran BirGün gazetesi)

AKP yağma ve talanının Kıbrıs ayağı, Kıbrıs üzerinden sürdürülen “milliyetçilik” propagandası altında, Kıbrıs’ın nasıl yokedildiğini, Kıbrıs halkının nasıl soyulduğunu gösteriyor.

Sosyal ağlarda paylaşın