Almanya Frankfurt Havalimanı İşçileri Açlık Grevinde

Almanya‘da Frankfurt havalimanında çalışan 5 işçi açlık grevine başladıklarını duyurdu. 

Frankfurt Havalimanı’nda yer hizmetleri ve yolcu taşımacılığı bölümlerinde çalışan 230 işçi, korona virüs salgını bahane edilerek işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 5 işçi açlık grevine başlarken, diğer 225 işçi eylem başlatarak işten çıkarılan arkadaşlarına destek veriyor.

İşçilerden Abdülkasım Terzi, 21 yıldır Frankfurt Havalimanı’nda çeşitli görevlerde çalıştığını ve 16 yıldır otobüsle uçaklara yolcu taşıdığını belirtirken, 4 aydır maaş alamadığını vurguladı. Seslerini duyuramadıkları için son çare olarak açlık grevi yapma kararı aldıklarını belirtti.

Terzi, “Firma eski çalışanlarına yüksek maaş ödemek zorunda. Kovid-19’u bahane ederek çoğunluğu Türk bu eski çalışanların işine firma son vermek istiyor. 30 otobüs şoföründen 24’ü firmayı mahkemeye verdi. Bizi taşeron firmaya göndermek istedi, biz de mahkemeye itiraz edip taşeron firmaya gitmeyi kabul etmediğimiz ve işimizi geri isteriz dediğimiz için 4 aydır bize maaş ödemiyor” dedi.

Emekçilerin emeklerinin karşılığını vermemek için çok eski çalışanların işine son veriliyor ve çıkan işçiler yerine gelen taşeron firmanın işçileri aynı işi yapıyor ve daha az para veriliyor. Terzi, “Amaçları çalışanlara daha az para vermek. Bunlar tekel olmuş, istedikleri zaman yeni firma açıyor, istediği zaman kapatıyor. Biz işçilerin ise hiçbir hakkı yok” dedi. 

Havaalanına gelen bavulları taşıyan işçilerin koordinatörü olarak çalışırken 17 aralık 2020’de işine son verilen Serkan Yurtaçan, “Aramızda kredi çekip ev yada araba alan, borca giren ve çok zor durumda olan insanlar var. Eski işçi olduğumuz için yüksek maaş ödememek için salgın bahanesiyle bizden kurtulmak istiyorlar ve çıkışımızı gönderdiler. Sendika da işverenden yana oldu. Biz hakkımızı sonuna kadar aramakta kararlıyız” diye açıkladı.

Şimdiye kadar yürüyüş, gösteri gibi eylemler yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyleyen Yurtaçan, açlık grevinin son çareleri olduğunu ve yetkililere seslerini duyurup işlerine geri dönmeyi talep ettiklerini açıkladı. 

Sosyal ağlarda paylaşın