Almanya’da NeoNaziler’in Düşman Listesi Devlet Korumasında

Markus Reuter Almanya’da Neonazilerin, tamamı solculardan oluşan düşman listesi hazırladığını yazdı. Ve bu listenin BKA denilen Federal suçlar polisi tarafından gizlendiğini ve listede ismi bulunanların bilgilendirilmediğini kaleme aldı.

18.06.2019 Tarihli – Markus Reuter`in  Netzpolitik.org`da yazdığı yazının Çevirisini yayınlıyoruz:

Düşman listesi: FragDenStaat ( Devlete Sor ), söz konusu kişiler bilgilendirilmediği için  BKA Bundeskriminalamt`i ( Federal Suçlar Polisi ) dava ediyor

Federal Suçlar Polisi BKA, aşırı sağcı bir grubun düşman listesinde bulunan binlerce insanı bilgilendirmedi. Farklı bir yöntemle FragDen Staat listede adı geçen kişileri Federal Suçlar Polisine karşı haklarını aramak için hareketlendirmeye çalıştı ama insanlar devletin duvarıyla karşılaştılar. Şimdi dava Wiesbaden idari mahkemesine gidiyor.

Mecklenburg-Vorpommern’deki sağcı Nordkreuz ( Kuzey Hac ) grubunun üyeleri gazeteciler ve Sol Politikacılar hakkında fotoğraflar ve adresler de dahil olmak üzere yaklaşık 25.000 kayıt topladılar. Nazi Prepper( Prepper- Hazırlık- Hazırlık listesi )  düşman listelerine ulaşabilenler, bir kriz veya felaket durumunda ilk önce öldürülecekler listesini de görebilir. Örneğin Prepper, bir enerji kesintisi ile devletin tamamen lağvedilmesi için de hazırlanıyor. Taz tarafından yapılan araştırmalar, senaryonun  aşırı sağcı yanlıları ile Alman Silahlı Kuvvetleri ve polisle güçlü bağlantılar sağladığını ortaya koydu. Düşman listeleri zaten 2017 yılında Başsavcı tarafından açıklanmıştı. Ancak, Federal ceza Dairesi listelerdeki insanları bilgilendirmeyi reddetti.

Parlamento Sol Parti  Milletvekili    Martina Renner  netzpolitik.org`a yaptığı açıklamada: “BKA’nın sağ kanat düşman listelerinin ciddi bir risk oluşturmadığı değerlendirmesine katılmıyorum. Eğer sağ kanat silahlara erişim hakkı olan kişilerin verilerini toplayabiliyorsa, o zaman bu tehlikelidir. Şimdiye kadar, Almanya’da  sağcı şiddet etkilenmiş kişiler  ne yeterince bilgilendirilmiş ne de yeterince korunmuştur.“

Bilgi örgütünün özgürlüğü FragDenStaat.de 2018 yılında, BKA`dan  listenin yayınlanmasını talep etmişti. Federal ceza Dairesi, bu talep üzerine listenin veri koruma nedenleriyle yayınlanmaması gerektiğini savunmuştu. Buna ek olarak, terörle ilgili veriler için bir alan istisnası vardı ve eğer bilgi açıklanırsa, devam eden cezai soruşturma riski var denilmişti.

Şimdiye kadar sadece 29 Kişi bilgilendirildi

FragDenStaat, şimdi buna karşı yasal işlem yapmak istiyor. Sivil Toplum Kuruluşları NGO, BKA’nın  listedeki tüm kişilere listenin yayınlanmasını kabul edip etmeyeceklerini sormak zorunda kalacağı görüşünde. Söz konusu kişiler  bir veri koruma yolu ile bilgilendirilebilir, böylece aşırı sağcı bir organizasyonun göz hapsinde olduklarını  anlayabilirler. Bugüne kadar, ilgili kişilerin sadece 29’u BKA tarafından bilgilendirildi.

DevletFrageDenStaat, Wiesbaden İdare Mahkemesi önüne çıkıyor. Somut soruya ek olarak, prosedür aynı zamanda BKA’nın, Gizli servislerin, bilgi özgürlüğü Yasası’nın  yükümlülüklerinden kurtulma eğiliminin artması sorununu da gündeme getirecektir sorunu çözecektir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.