Almanya’da Koronaya Karşı Eylemler “Corona Diktatörlüğü! Temel haklara geri dön!“

Koronavirüs gerekçe gösterilerek yapılan kısıtlamalara, hak gasplarına karşı tepkiler, meydanlara taşmaya başladı. Almanyanın çeşitli şehirlerinde son üç gün içinde Stuttgart, Münih, Berlin ve Frankfurt’da binlerce kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.

BERLİN – Berlindeki protesto eylemi, Reichtag önünde gerçekleşti. Berlin’de 50 kişiden fazla insanın bir araya gelmesi halen yasak! Protestoya gelen kitle ise doğal olarak daha fazlaydı. Polis bu durumu gerekçe göstererek saldırdı. Polis ablukası altında yapılan eylemde, polis saldırısında 30 kişi gözaltına alındı.

Eylemde sık sık “Direniş” (Widerstand) ve “Biz Halkız!” (Wir sind das Volk!) sloganları atıldı.

– Berlin’de gerçekleştirilen ikinci gösteri ise Alexanderplatz’daydı. Eylem, izinsiz olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Kitlenin meydanı hemen terketmesi istenildi. Protestoya gelenler dağılmak istemeyince kitleyle polis arasında tartışmalar yaşandı.

MÜNİH – Münih Marienplatzta yapılan eyleme yaklaşık 3000 kişi katıldı. Mitinge beklenenin ötesinde bir katılım gerçekleşti. Başvuruda eyleme 80 kişinin katılacağı belirtilirken, 3000 kişi geldi. Bu yoğun katılım karşısında polis de eyleme engel olamadı.

NÜRNBERG – Nürnberg şehrinde „50 kişi için“ izin verilen eyleme, 2000 kişiden daha fazla katılım oldu.

FRANKFURT – Frankfurtta izin alınmadan gerçekleştirilen gösteriye 500 kişi katıldı. Gösteriyi polis dağıtamadı ve bitene kadar alanda kaldı.

KÖLN – Köln’de de Korona kısıtlamalarını protesto için bir gösteri yapıldı. Polis, eyleme engel olmaya çalışarak, eylemi düzenleyenlerin ve konuşmacıların kimlik Organisatör ve bir kaç konuşmacının kimlik bilgilerini aldı ve corona kurallerini ihlal nedeniyle soruşturma açtı.

STUTTGART – Stuttgart’ta Cannstatter Wasen’da gerçekleştirilen miting, Stutgartt Belediyesi ve polisi tarafından „kitle sınırlaması“yla yapıldı.

Stuttgart’daki eylemde taşınan bir döviz , mitinglerin ortak vurgusu ve talebini özetliyordu: “Biz hayatımızı geri istiyoruz!” (“Wir Wollen unser Leben zurück”).

Mitinglerden Notlar:

Mitinglerde taşınan en özlü pankartlardan birinde şöyle yazıyordu: “Corona yalanı! Temel haklara geri dön!

Koronanın çıkışı, yayılışı konusunda farklı yaklaşımlar olsa da, herkes Korona bahanesiyle temel hakların gasp edildiğinde hemfikir. Mitinglerde temel talep de bu hak gasplarına son verilmesi doğrultusunda oldu. Bu arada, bazı yerlerde halkın Korona’ya karşı tepkilerinin, ırkçı faşist partiler tarafından kullanılmaya çalışıldığı görülüyor.

Irkçı, faşist, sağ partilerin bu konuda söyleyecek hiçbir şeyleri yoktur. Korona salgını olayında, halkın ölüme mahkum edilmesi de, hakların gasp edilmesi de onların sıkı sıkıya sarıldığı ve savunduğu kapitalizmin sonucudur. Onların “karşı” çıkışları, halkın tepkilerini istismar etmek amaçlıdır.

Mitinglerde dikkat çeken bir başka yan, mevcut durumun Hitler zamanına benzetilmesiydi. Konuşmacılardan biri bu paralelliği “Mevcut kısıtlamalar Adolf Hitler’in iktidarı ele geçirmesine benziyor“ sözleriyle açıkladı. Mitinglerde “Corono-Diktatörlüğü” yazılı dövizler taşındı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.