Almanya’da Her Yedi Çocuktan Biri Yoksulluk Riskiyle Karşı Karşıya

Almanya(GHA)

Almanya Federal İstatistik Dairesi (Destatis), 2023 yılına ait “Gelir ve Yaşam Koşulları” anketinin sonuçlarını açıkladı. Bu verilere göre, Almanya’da çocuk ve gençlerin yoksulluk tehlikesi altında olması, ülkenin ekonomik gücüne rağmen çözülmemiş bir problem olarak dikkat çekiyor.

Yapılan araştırma, 2023 yılı itibariyle Almanya’da 18 yaş altındaki her yedi çocuktan birinin (yaklaşık 2,1 milyon çocuk) yoksullukla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Ülkenin genelinde yoksulluk riski oranı %14,4 seviyesindeyken, bu oran çocuklar için %14 olarak belirlendi.

2022’de çocuk ve gençlerde yoksulluk riski %15 iken, bu oran bir yıl sonra %14,8’e düştü. Destatis’in açıklamasına göre, çocukların yoksulluk riski, büyük ölçüde ebeveynlerinin eğitim seviyesine bağlı olarak değişiyor.

Geçtiğimiz yıl, ebeveynleri ortaokul veya daha düşük bir eğitim seviyesine sahip olan çocukların %36,8’i yoksulluk riski altında bulunuyordu. Orta düzeyde eğitim almış veya mesleki eğitimini tamamlamış ebeveynlere sahip çocuklar arasında ise bu oran %14,3 olarak kaydedildi. Yükseköğrenim görmüş ebeveynlerin çocuklarında ise yoksulluk riski %5,8’e kadar düşüyordu.

Destatis, yoksulluğun yalnızca finansal değil, aynı zamanda sosyal boyutları da olan çok yönlü bir olgu olduğunu vurguladı. “2023 yılı itibariyle Almanya’da 18 yaş altındaki çocukların neredeyse dörtte biri (yaklaşık %23,9) yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında” denildi.

Ayrıca, Destatis’in belirttiğine göre, Almanya’da yoksulluk riski altında kabul edilen bireyler, toplam nüfusun medyan gelirinin %60’ından daha az gelire sahip olanlar olarak tanımlanıyor. 2023’te bu eşik, bekarlar için aylık net 1.314 avro, iki yetişkin ve 14 yaş altı iki çocuklu aileler için ise aylık net 2.759 avro olarak belirlendi.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın