İzmir Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesisinde iş bırakan işçilerin direnişi 9. güne ulaşırken, işçiler, bugün (20 Şubat’ta) Aliağa Meydanı’nda bir miting yaparak, taleplerini meydanlara taşıdılar.
Aliağa Meydanı’nda düzenledikleri mitingde “GEMİ SÖKÜM CEHENNEM, İŞÇİLER KÖLE KALMAYACAK!” pankartını astılar.
Miting, iş cinayetlerinde ölen emekçiler için saygı duruşuyla başladı.
Mitingde yapılan konuşmalarda tersanelerin çok kazanmasına rağmen, gemi söküm tesislerinde çok ağır koşullarda çalışıldığı vurgulandı.
GÜVENCELİ VE İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI istediklerini söyleyen gemi söküm işçileri, miting boyunca sık sık attıkları sloganlarla kararlılıklarını dile getirdiler.
ÇHD avukatlarından Ali Ekiz de mitingde yaptığı açıklamada, ÇHD olarak işçilerin yanında olduklarını vurguladı.
“ARTIK YETER DİYORUZ!”
Konuşmalarda şunlar belirtildi:
“Dünya’nın 3. büyük, Avrupa’nın ise tek gemi söküm tersanesi olduğumuz ifade ediliyor. Yıllık 200 milyon dolarlık iş hacminden söz ediliyor. Tersane patronları kâr rekorları kırıyor. Ama biz, emeğimizin, alın terimizin karşılığını alamıyoruz.”
“Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz Bizler burada ağır şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi olmamıza rağmen, bu iş kolunda sayılmıyoruz. Uzayıp giden mesailer, sadece kağıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkarıyor. Çoğu durumda işverenler kişisel koruyucu donanımı ya kendimizin almasını istiyor ya da zamanında ve tam olarak dağıtmıyor.”
“Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Düşünün ki, her bir işçinin en doğal ve temel hakkı olan yıllık izin için biz gemi söküm işçisinin direnmesi, talep etmesi gerekiyor. Tersanelerde birileri hukuksuzluk arıyorsa, tersane patronlarının bizlere dayattığı çalışma koşullarına, kuralsızlıklara baksın!”
“Bizler artık yeter diyoruz! Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz.”
EMEKÇİLERİN TALEPLERİ:
Miting alanında talepler bir kez daha ifade edilerek şu talepler sıralandı:
🔸Ücretlerimize zam istiyoruz. (Gemi: 500, Saha: 450, Çırak: 350, Sapancı: 400, Atölye çalışanları: 450, Gemi’deki operatör: 500, Saha’daki operatör: 450, Şoför:450/günlük ücret)
🔸Haklı taleplerimizden kaynaklı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden dolayı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz.
🔸Taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak, tanınsın istiyoruz.
🔸Mesai saat ücretlerinde, 4 saatin 1 yevmiye olmasını istiyoruz.
🔸Olumsuz hava koşullarından dolayı çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.
🔸KKD’lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.
🔸Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.
🔸Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.
🔸Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz.
🔸Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.
🔸Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz.
🔸Cumartesi günleri yarım gün çalışma olmalı. Tam gün çalışılması durumunda ekstra mesai ücreti verilmesini istiyoruz.
🔸Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.
🔸Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz.