Açlık ve Zulüm Kolkola


Sömürü çarkları işliyor: En çok çalışıp en az kazananlarız

Ekonomik kalkınma ve İşbirliği örgütü OECD verilerine göre örgüte üye 40 ülke arasında çalışma saatleri enfazla olan ülkeler Kolombiya ve Türkiye oldu. Ülkemizde yaygın olan kayıt dışı çalışma bilgilerinin olmadığı bu verilere göre halkımız haftalık ortalama 47,7 saatlik çalışma saatiyle en fazla çalışan ülkelerden biri. OECD ülkeleri ortalaması ise 36 saat.
Bir diğer çarpıcı veri ise fazla mesailer. Fazla mesaide en önde yer alıyor Türkiye. Halkımızın yaklaşık yüzde 33’u haftalık 50 saatin üstünde çalışıyor.

Buna rağmen halkımız bu çalışmasının karşılığını alabiliyor mu?
Veriler alamadığını gösteriyor. 40 ülke arasında en az asgari ücret alan ülkelerden biri Bulgaristan diğeri ise Türkiye. Buna göre Türkiye’de asgari ücret brüt (vergiler kesilmeden önce) 385 euroya denk geliyor.

Asgari ücret açlık sınırının altında


Türkiye’de yoksulluk sınırı ise her geçen gün artıyor.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) verilerine göre, tüketici fiyatlarının aylık yüzde 1.03 arttığı Mart ayında, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Subat ayındaki 1,965 lira düzeyinden 2,046 liraya yükseldi.

BİSAM verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 2,046 lira olarak hesaplanırken, aynı hesaplamaya göre dört kişilik ailenin sağlıklı beslenmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 7 bin 79 lira oldu.

Bu verilere göre türkiyede net asgari ücret açlık sınırının altında kalıyor. Yoksulluk sınırının ise hayli gerisinde.

Verilerden de anlaşılacağı üzere Türkiye patronlar için tam bir sömürü cenneti iken halklar için ise bir cehennem. Çalışan insanların açlık sınırının altında yaşadığı bir ülke haline getirilmiş durumdayız. Faşizm tam da bu demektir. Tekellerin çıkarları için halkı açlığa mahkum etmek..

9 milyar lira harcamayla 48 yeni cezaevi inşa edilecek.


Öte yandan faşizm açlığa mahkum ettiği halkın öfkesini ve artan yozlaşmayı ise yeni açacağı hapishanelerle bastırmaya çalışıyor.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Mart 2019 itibariyle Türkiye’de; 313 kapalı, 75 açık, 9 kadın kapalı, 8 kadın açık, 7 çocuk kapalı, 5 çocuk eğitimevi olmak üzere toplam 396 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bunlara ek olarak Adalet Bakanlığı 2022 de bitmek üzere toplam 9 milyar lira maliyetle 48 yeni cezaevi yapmayı hedefliyor. 2018 yılında ise 11 yeni hapishane açılmıştı.

Türkiyede hapishanelerde yaklaşık 260 bin kişi bulunuyor. 2022 de toplam hapishane kapasitesinin 500 bine çıkması bekleniyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.