ABD’de polis bir siyahı boğarak katletti

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 26 Mayıs günü polis 40 yaşındaki George Floyd adlı siyah yurttaşı dakikalarca işkence edip boğarak katleti. Yaşananlara tepki gösterenlerin kaydettiği görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Video´da Floydun “Nefes alamıyorum” sözleri dikkat çekti.


Videoda siyah adamın polis aracının yanında yüz üstü yere yatırıldığı görülüyor. Beyaz bir polisin boynuna diziyle sert şekilde bastırdığı adam defalarca “Nefes alamıyorum” dediği görüntülerde belli oluyordu. Çevredekilerin “Zaten yakaladınız, en azından bırakın nefes alsın” ve “Onu şimdiye kadar arabaya koyabilirdiniz, size karşı koymuyor bile” tepkilerine rağmen polis işkenceye devam etti. “Burnu kanıyor”, “Kendinden geçti”, “Onu boğuyorsunuz” ve “Nabzını kontrol edin” uyarılarına ise diğer polis “Uyuşturucu kullanmayın çocuklar” yanıtını veriyor. Boğulan adam bilincini kaybedip hareketsiz kalmasına rağmen boynuna bastırmaya devam eden polis, “Bundan keyif alıyorsun, vücut dilinden anlaşılıyor” diyen çevredekileri biber gazı sıkmakla tehdit etti.


Minneapolis Polis şubesi ile FBI’ın olayla ilgili soruşturma başlattığı açıklandı. Floyd’un bir iş yeri sahibinin “sahtecilik” şikayeti üzerine sadece eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istendiği belirtildi.

George Floyd katledilmesinden sonra halkta tepkiler büyüdü. Polis şiddeti binlerce kişi tarafından protesto edildi. Loyd’un ailesi ise polislerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini talep etti. Eylemciler ‘Siyah insanları öldürmeyi bırakın’, ‘George için adalet’ ve ‘Siyahların hayatı önemlidir’ yazılı pankartlar taşıdı. Polis eylemcilere göz yaşartıcı bomba kullanmasına rağmen eylemcileri dağıtamadı. Eylem bugün ikinci gününde devam ediyor.

George Floydun katledilmesi 2014 yılında New York kentinde Eric Garner adlı silahsız siyah vatandaşın polis tarafından gözaltı sırasında katledilmesinihatırlattı. Polisin kafasını yere bastırdığı Garner’ın son sözleri de “Nefes alamıyorum” olmuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.