AB-AKP Görüşmeleri Yapıldı… NE ALDILAR NE VERDİLER?

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen, 6 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret ettiler. AB yetkilileri, ziyaretlerinde Tayyip Erdoğan ile görüştüler.

Cumhurbaşkanlığı tarafından ziyaret öncesinde yapılan açıklamada “görüşmelerde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, Birlik ile iş birliğinin katılım perspektifi temelinde ve tesis edilmeye çalışılan olumlu gündem kapsamında geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak.” denildi.

AB tarafından yapılan açıklamalarda da “Türkiye-AB ilişkilerini güçlendirmek için görüşmeler yapılacağı” belirtildi.

Görüleceği gibi, bunlar genel ve yuvarlak sözler.

Görüşmelerin tam içeriği açıklanmadı.

AB’ye Göre Türkiye İle İşler ve İlişkiler Olumlu!

25 Mart’ta AB emperyalist liderlerinin video konferans yoluyla toplanan zirvesinde “ekonomi, göç, toplumlar arası temas ve seyahat gibi konularda Türkiye ile iş birliğinin güçlendirilmesi” kararı alınmıştı.

AB zirvesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

“Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinden, Türkiye ile Yunanistan arasında görüşmelerin başlamasından ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeler yapılacak olmasından memnuniyet duyuyoruz. …

Gerginliğin düştüğü mevcut durumun devam etmesi ve Türkiye’nin yapıcı şekilde çalışması şartıyla … son dönemdeki daha olumlu dinamiği güçlendirmek için AB, ortak ilgi alanlarında iş birliğini geliştirmek üzere Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde çalışmaya ve hazirandaki AB Konseyi toplantısında daha fazla karar almaya hazırdır.”

Türkiye’de baskılar iyice artmış, adalet diye, hukuk diye bir şey kalmamış, bunlar Avrupa Birliği’nin gündeminde de değil, umurunda da.

AB Görüşme Sonucundan Memnun

AB Konseyi Başkanı Michel, koltuk krizi üzerinden kendilerine eleştiriler yönelmesi üzerine, yaptığı açıklamada “’protokol’ eleştirileri ‘ziyaretimizi gölgeledi’, Türkiye ‘AB’nin talepleri doğrultusunda ayarlandı’” dedi.

Peki AYARLANAN ne?

Türkiye’deki Tayyip Erdoğan iktidarına hangi konuda NE AYARI VERİLDİ?

Bunlar muğlak!

Konsey başkanı Michel, ayrıca şunu belirtti: “von der Leyen’le Ankara’da önemli ve faydalı bir jeopolitik çalışma yürüttüklerini belirtti, “Umarım Avrupa bu çalışmanın semeresini görecek.”

O “semere” neyin nesi? Bilinmiyor.

Ama bilinen sonuçtan memnun oldukları.

Mesele Sömürü ve Sömürgecilik Meselesi

Görüşmeye yönelik eleştiriler üzerine görüşmeye katılan yetkililerden biri, Charles Michel, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’deki insan hakları ile ilgili derin endişelerimizi Erdoğan’a ilettik. Hukuk devleti ve insan haklarına saygı, AB’nin en temel değerleridir.”

Şu ana kadar tüm veriler gösteriyor ki, bu görüşmenin insan haklarıyla ilgili bir gündemi yoktur.

Halkları bu açıklamalarla yüzsüzcü aldatmaya çalışıyorlar. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ile AB arasındaki ticaretin geliştirilmesi gerektiğini belirtip şunu söyledi:

“Ticareti daha da artırabilmek için hiç şüphesiz ki Gümrük Birliğinin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız.”

“Türkiye aslında yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdi, biz de Türkiye’yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik. İki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük.”

Görüşmeye ilişkin sanırız en gerçeğe yakın açıklama bu.

Sosyal ağlarda paylaşın