Atlas Trafo’da 50 işçi sendikalaşma nedeniyle işten atıldı
İzmir’de Atlas Trafo’da çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikalaşan 50’ye yakın işçi Kod 49’la işten çıkarıldı. İşçiler, 10 Ağustos’ta bir işçinin yaşamını yitirdiğini belirterek iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine tepki gösterdi.
Atlas Trafo’da 50 işçi sendikalaşma nedeniyle işten atıldı
Atlas Trafo

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Atlas Trafo’da, sendikalaşmak isteyen 50 işçi işten atıldı.
İşçilerin sendikalaşma gerekçesi ise kötü çalışma koşulları idi.
İşçiler, fabrikadaki çalışma düzeninin tam bir kölelik düzenine dönüştüğünü belirtiyorlar.
Ağırlıklı olarak yurt dışına sanayi tipi trafo üretimi yapan Atlas Trafo’da işyerinin bir bölümünün yeni bir patrona satılması ve üretim hedefinin büyütülmesinin ardından, işyerindeki baskılar arttı, çalışma koşulları kötüleşti
- Ağır iş kolu kapsamında görünmesine rağmen fabrikada işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin hiç bir önlem alınmıyor.
- Fabrikada çalışan işçi sayısı 200 dolayında olmasına rağmen, üretim bölümünde hiçbir havalandırmanın bulunmaması nedeniyle işçiler sıcaktan bayılıyor.
İşçiler mevcut tabloyu şu sözlerle anlatıyorlar: “Kendi bürolarındaki klimalar gece gündüz 24 saat hiç kapanmadan çalışıyor. Bazen termometreler 50 dereceye kadar çıkıyor”.
- İşçiler için bir dinlenme alanı, uygun çay içme yeri bile yok.
Ölüme Rağmen “Aynı Düzende!” Çalışmaya Devam!
10 Ağustos’ta üretim bölümünde çalışan Mehmet Aycan birden yere yığılarak hayatını kaybediyor. “Kalp krizinden” diye rapor tutulan ölüm,
büyük ihtimal, sıcaktan, yaptığı kaynak işinden, elektrik çarpmasından kaynaklanan bir ölüm.
Ancak 9 aylık bir bebeği olan işçinin öldüğü günün akşamı, patron işçilere mesaj atarak, “Aynı mesaiyi düzleminde yarın çalışmaya devam ediyoruz” diyor.
İşçiler, daha önce de iş kazaları olduğunu, revirin doğru düzgün açık olmadığını, gece vardiyasında ne usta ne iş güvenliği uzmanı bulunmadığını belirtiyorlar.
Kod 49 Gerekçesiyle 50 İşçi İşten Atıldı
İşçiler, fabrikadaki düşük ücret politikası, işçi sağlığı ve güvenliğine önem verilmemesi, çalışma şartlarının düzelmemesine karşı sendikalaşma çalışmasına başladılar.
Ancak belli bir sayıya geldiklerinde sendikalaşmanın duyulması sonucunda 50’ye yakın işçi işten atıldı. Bir işçi durumu şöyle özetledi:
“Ölen arkadaşımızın yasını tutalım, ‘bugün çalışmayalım’ dediğimiz için, anayasal hakkımızı kullanıp sendikaya üye olduğumuz için tazminatsız biçimde işten çıkartıldık”.
İşçiler, “Hakkımızı alana kadar gerekli tüm yasal işlemleri yapacağız” diyorlar.