Hatay’da Afet Konutları Kime Verildi?

Hatay (GHA)

 Üç yıl önce 11 ilde yaşanan büyük depremde çok ağır yıkım ve katliamın olduğu Hatay’da, geçen zamana rağmen hayat halen normale dönemedi. Bugün teslim edildiği iddia edilen afet konutlar ise halka verilmiyor. Peki kimlere veriliyor?

AKP iktidarının “Yüzyılın Konut Projesi” adı altında halka duyurduğu ve 13 bin 289 sosyal konutu kapsayan kura çekimi yapıldı. Sosyal konut kuralarında önceliğin deprem bölgesindeki çadır kentlerde yaşayan yoksul ailelere verileceği açıklanmasına rağmen, yapılan kura sonucunda çadır kent sakinlerine ev çıkmadı.

Ajansımızın bölgede yaptığı araştırmalar sonucunda, çok sayıda çadır kent sakini evlerin kendilerine çıkmadığını belirterek, “Bu evler kime verildi?” sorusunu yöneltti. Yaklaşık üç yıldır Antakya’da çadır kentte yaşayan İsa M. adlı vatandaş, önceliğin kendilerine verileceği söylenmesine rağmen kurada çadır kent sakinlerinden hiç kimsenin isminin çıkmadığını vurguladı.

Defne’deki çadır kentte yaşayan Emine Gurbet ise üç yıldır zor şartlarda barındıklarını ifade etti. Valiliğin yakın zamanda çadır kentleri tahliye edeceğini açıklamasının ardından, sosyal konutların kendilerine verileceği yönündeki beklentilerinin kura sonucuyla boşa çıktığını anlattı.

Konutlar Kime Verildi?

Olası seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, konutların AKP’ye yakın kesimlere verildiği biliniyor ve bu kentte büyük öfke yaratıyor.  Bunun yanında evlerin gerçek sahipleri de belirlenemedi. Özellikle çadır kentlerde yaşayan vatandaşlar, yerel haber sitelerinin altına yorumlar yaparak evlerin kendilerine çıkmadığını ifade etti ve “Bu evler kime verildi?” sorusunu gündeme taşıdı.

Kentte hayat normale dönmediği gibi teslim edilen TOKİ konutlarının sayısı da oldukça yetersiz. AKP’nin Şefi Erdoğan’ın katılımıyla sembolik anahtar teslim törenleri yapılmasına karşın, inşaatların pek çok noktada hâlâ sürdüğü görüldü. Yolların çamur içinde olduğu kentte, Erdoğan’ın ziyareti için yapılan “makyaj” çalışmalarının zamanla yok olduğu ve halkın toz duman içinde yaşamaya devam ediyor.

Antakya merkezde “pilot cadde” olarak belirlenen, Kemal Paşa Caddesi ile Habibi Neccar Camii’ni bağlayan kısa yol dışında düzene giren bir yer bulunmuyor. Bu caddede binaların tamamlandığı görülse de ne esnafın ne de hak sahiplerinin henüz oraya taşınamadı.

Eski Antakya’nın Demografik Yapısı Yok Ediliyor

Ajansımızın daha önce defalarca gündeme getirdiği Eski Antakya bölgesinde, demografik yapı yok edilmek isteniyor. Bölgede yaşayan Alevi, Sünni, Hristiyan ve Musevi vatandaşların TOKİ konutlarına yönlendirildiği, cadde üzerindeki yeni yerlerin ise henüz eski hak sahiplerine verilmiyor. Ön caddelerde inşaat çalışmaları sürerken, arka caddelerin ise ıssız bir arazi görünümünde olması dikkat çekiyor.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın