Emperyalist Zehir’e Karşı Avrupa Dev Genç Savaşta!

ÖZEL HABER

Avrupa(GHA)


Avrupa’nın birçok ülkesinde yasallaşan uyuşturucu satışı ile uyuşturucu kullanımı hızla yayılıyor. Bu kapsamda, Avrupa Dev Genç, Avrupa’da uyuşturucu kullanımının ve satışının serbest bırakılmasına karşı halkı bilinçlendirmek ve uyuşturucuya karşı mücadele etmek amacıyla yeni bir kampanya başlattı. Avrupa Dev Genç, kampanyanın başladığı Almanya’da yazılamalar yapıldı. Kampanyanın uyuşturucunun serbestleştirildiği veya girişimlerinin olduğu ülkelere yayılacağı bekleniyor.

Emperyalist ülkeler, halkı uyuşturarak bağımlı hale getirmeyi hedeflemekte; hak arama gibi temel haklarını sorgulamak yerine, sorunlarını uyuşturucu ile çözmelerini teşvik etmektedir. Avrupa’nın birçok ülkesinde serbest bırakılan uyuşturucu satışı ve kullanımı, halkımızı ve çocuklarımızı tehdit edici boyutlara ulaşmıştır. Avrupa’nın birçok yerinde, esrar, mariuhuana gibi uyuşturucular herkesin ulaşabileceği şekilde ve özellikle gençler arasında kolayca ulaşılabilir hale gelmiş. Emperyalizm gençleri uyuşturarak beyinlerini işgal etmeyi, düşünme gücünü ellerinden almayı, devrimci olmalarını ve yaşadıkları sorunları tartışmalarını engellemeyi amaçlamaktadır. Avrupa Dev Genç, halkımızı uyuşturucuya alıştırmak isteyen emperyalist ülkelere karşı bir savaş açmış ve her sokakta, her alanda “Uyuşturucuya Hayır!” sloganlarıyla zehir tacirlerine ve emperyalist ülkelere karşı mücadele etmektedir.

Köln şehrinde duvarlar, “Uyuşturucuya Hayır!” sloganlarıyla süslendi.

Avrupa Dev Genç, Almanya’nın bazı bölgelerinde uyuşturucuya karşı başlattığı kampanya kapsamında duvar yazılamaları yaptı. Bu yazılamalarda “Uyuşturucuya Hayır”, “Uyuşturucu Ölümdür”, “Esrar Yasası Kaldırılsın”, “Uyuşturucu Özgürlük Değil, Ölümdür” gibi sloganlar kullanılmıştır. Ayrıca, Dev Genç üyeleri kısa videolar çekerek, uyuşturucuya karşı halkı bilinçlendirmeye ve uyuşturucunun çözüm olmadığını vurgulayarak, devrimcilerin saflarına katılmaya çağırdı.

Birçok ülkede uyuşturucu serbest

Hollanda, marihuana tüketimi konusunda “rahat” bir ülke olarak görülse de uyuşturucu yetiştirmek, satmak ve bulundurmak devletin elindedir. Buna rağmen Hollanda devleti evlerinde yapılan uyuşturucu ekimine engel olmamaktadır. Ülkenin kafelerinde satışı onyıllardır serbesttir. Özellikle kimi bakkallarda marihuananın çocuk şekeri olan “topitop” şeklinde satılması, çocuklarımızın nasıl bir tehlike ile karşı karşıya kaldığının en büyük göstergesidir.

Malta, şu anda esrar ekimi, tüketimi ve bulundurulması konusunda AB’deki en “serbest” ülkesi durumundadır. Denilebilir ki Avrupa’nın uyuşturucu deposu durumundadır. 18 yaşın üzerindeki kişiler, 2021 yılında kabul edilen yasaya göre Malta’da yaşayanlar 7 grama kadar esrar taşıyabilir ve evde dört kenevir bitkisi yetiştirebilirler. Ancak kamusal alanda esrar içmek hâlâ yasaktır.

Portekiz’de, esrar 2001’den bu yana suç olmaktan çıkarılmıştır. Küçük miktarlarda tüketim ve bulundurma, idari bir suç olarak değerlendirilmektedir. İspanya’da ise kişisel tüketim yasak olmamakla birlikte, kamusal alanda tüketim suç kabul edilmekte ve para cezası uygulanmaktadır.

Lüksemburg’da bu yıl itibarıyla dört kenevir bitkisi yetiştirilmesi tolere(!) edilmeye başlanmış ve kamusal alanda kenevir bulundurmak suç olmaktan çıkarılmıştır.

Danimarka’nın Christiania adlı kasabasında uzun yıllardır uyuşturucu satışı ve kullanımı serbesttir. Danimarka hükümeti, bu modeli başkent Kopenhag’a taşımayı planlamaktadır.

İsveç ise uyuşturucu kullanımı ve satışına sıcak bakan ülkeler arasında yer almakta; hükümet, uyuşturucu satışı ve kullanımı konusunda mecliste çeşitli komisyonlarda görüşmeler yapmaktadır.

EMCDDA 2024 raporuna yansıyan gerçek: Uyuşturucu her yerde

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2024 raporu, uyuşturucunun Avrupa’yı nasıl esir aldığını ve gittikçe büyüdüğünü gösteren en önemli kanıtlardan biridir. Bugün uyuşturucu sorunları neredeyse her yeri etkilemektedir. Ülkelerin içinde; evsizlik, psikiyatrik bozuklukların yönetimi ve gençlerin işlediği suçlar gibi diğer karmaşık politika sorunlarında kendini göstermekte ve durum daha da kötüye gitmektedir. Ayrıca bazı ülkelerde uyuşturucu pazarının yol açtığı daha yüksek şiddet ve yolsuzluk seviyeleri de gözlemlenmektedir. Uluslararası düzeyde ise uyuşturucu sorunları tüm dünyada yaygınlaşmakta ve mevcut halk sağlığı ile güvenlik sorunlarına yenilerini eklemektedir.

Raporda ayrıca, psikoaktif özelliklere sahip hemen hemen her şeyin genellikle yanlış etiketlenmiş veya karışımlar halinde uyuşturucu pazarında göründüğü; bu durumun da tüketicilerin ne kullandıklarından habersiz kalmasına yol açarak sağlık risklerini artırdığı ve yeni yasa uygulama ile düzenleme zorlukları yarattığı belirtilmiştir.

Raporun en dikkat çekici kısmı, uyuşturucu kullanımına dair sayısal verilerdir.

Avrupa’da uyuşturucu kullanımıyla ilgili rakamlar oldukça çarpıcıdır. 2023 verilerine göre, 15-64 yaş grubundaki yaklaşık 83,4 milyon kişi (%29) hayatlarında en az bir kez yasadışı uyuşturucu kullanmıştır. Esrar, en yaygın kullanılan uyuşturucu madde olup, 22,6 milyon kişi son bir yıl içinde kullanmıştır. Kokain kullanıcılarının sayısı ise 3,5 milyon civarındadır. Ayrıca, 2021 yılında Avrupa’da uyuşturucuya bağlı ölümler yaklaşık 6.400 kişi olarak kaydedilmiştir. Bu rakamlar, uyuşturucu kullanımının toplum üzerindeki etkisinin büyüklüğünü göstermektedir.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın