Salonu iptal ettiler: Belçika’da Grup Yorum Sanat Atelyesi’nin Tiyatro Etkinliğine Engel

18 Mayıs’ta Belçika’nın Herstal şehrinde bir tiyatral gösteri sahnelenecekti. Grup Yorum Sanat Atelyesi’nin “Kerbela’dan Anadolu’ya direniş destanı” isimli şiirsel tiyatro gösterisi için 1 buçuk ay önce anlaşılan ESPACE MAREXE salonu gösteriye 1 hafta kala Herstal Belediyesi’nin kararıyla iptal edildi. 1 hafta kala etkinliği düzenleyen Halk-Mer yetkililerine verilen iptal kararında salonun iptal edilmesinin gerekçesi olarak “salon siyasi ve dini konulu etkinliklere verilmiyor” deniyordu. Bu gerekçe ile bir sanatsal etkinlik Belçika’nın Herstal Belediyesi tarafından engellenmek istendi.
Halk-Mer yetkilileri tiyatro gösterimi saatinden bir kaç saat önce Espace Marexe saloununun önünde bir açıklama yaparak keyfiliği protesto etti.
Yapılan açıklamada “Herstal Belediyesi bir sanat etkinliğini yasaklamıştır. Salonunu bir sanat etkinliğine yasaklayarak kapatmıştır. Tiyatro oyununun siyasi içerikli olduğu gerekçesiyle salonu iptal edilmesi kabul edilemez. Bir tiyatro oyununun içeriği elbette siyasi olacaktır. Siyasi olmayan oyun ne anlatır? Bunlar bir yana. Herstal belediyesi neye dayanarak tiyatro oyununun içeriğinin siyasi olduğunu iddia etmiştir? Oyunu mu izlediniz? Metni mi okudunuz? Oyunu izleyen birinden mi sordunuz? Tiyatro ile ilgili organize eden Halk-Mer ile mi konuştunuz? Bir etkinliği organize edene sormadan nasıl iptal edersiniz?” dendi. Konuşmanın devamında “biz tekrar söylüyoruz, Grup Yorum’u susturamayacaksınız. Grup Yorum Suriye’de, Grup Yorum Donbass’ta, dünyanın her yerinde… Anadolu’dan Antartika’ya, umudun sesi, dünya halklarının en gür sesi olarak var olmaya devam edecektir. Küçücük Herstal belediyesi buna engel olamaz.” dendi.
Ayrıca tiyatro gösterisi için gelen Grup Yorum emekçileri adına da bir açıklama yapıldı. Açıklamada
“Salonun iptal edildiğini öğrendik bugün. Siyasi olduğu için. Neden çünkü Grup Yorum olduğu için. Neden, çünkü Grup Yorum devrimci sanat yapıyor, çünkü Grup Yorum bütün halklara hitap ediyor, insanları örgütlüyor, insanları bir araya getiriyor… gösterimizi yasaklamaya çalıştılar ama başaramazlar. Biz her şekilde gösterimizi yapacağız. Biz şarkılarımızı da gösterimizi de salonlarda da yaparız, sokaklarda da yaparız. … emperyalizmin faşizmin saldırıları devam ediyor. … arkadaşlarımız bugün 149 gündür dönüşümlü açlık grevinde. Bizi susturmaya çalışıyorlar ama bunu başaramayacaklar.Bugün gösterimizi gerçekleştireceğiz. Halk-Mer’de tüm halkımızı bekliyoruz” dendi.
Açıklama GHA’da canlı olarak verildi.( https://www.facebook.com/gercekhaberajans/videos/1607732269994317 )

Salonu iptal edilen oyun Halk-Mer’in içinde bulunan spor salonunda gerçekleştirildi…

Sosyal ağlarda paylaşın