Türkiye(GHA)
AKP faşizminden mültecilere işkence.
Döşemealtı’nın Altınkale Mahallesi’nde bulunan Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi (GGM), işkence merkezine dönüşmüş durumda ve burada bulunan mültecilere işkence yapıldığı ortaya çıktı.
Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’nde kalan 52 mülteci, toplu olarak imzaladıkları şikayet dilekçesinde kendilerine işkence yapıldığını belirtti. Duvar Gazetesi’nin haberine göre, avukatlar ve tanıklar tarafından savcılığa dilekçeler yazıldı, CİMER’e şikayet başvuruları yapıldı. Ancak bu süreçte ağır ilerleyen bir hukuki mücadele yaşanıyor. Binada koğuş düzeni yerine koridorlara ayrılan yaklaşık 400 hasta, yaşlı, kadın, erkek ve çocuk mültecinin akıbeti ile ilgili bilinmezlik sürüyor.
Bilgilere göre, ilk haber İranlı mülteci Omid Eshaghi tarafından iletildi. 2015 yılında Türkiye’ye sığınma talebiyle gelen ve Türkçe bilen Eshaghi, 50 gün boyunca burada işkence gördüklerini dışarıya duyurmak için çaba sarf etti. Ancak talepleri uzun süre reddedildi. Eshaghi, sonunda bir arkadaşının yardımıyla dışarıya ulaşabildi.
Eshaghi’nin arkadaşı Suser Başaran, durumu öğrenince hemen harekete geçti ve bir avukat aracılığıyla savcılığa şikayette bulundu. Ancak içeri giriş izni alamadılar. Mültecilerin yaşadığı zorlukları aktaran Eshaghi, şiddet ve insanlık dışı koşullara karşı direniş gösterdiklerini ifade etti.
Avukat Ferhat Doruk, içerideki durumu değerlendirirken, mültecilerin darp raporu alamadıklarını ve hastaneye sevk edilmediklerini belirtti. Mültecilerin toplu olarak şikayet dilekçesi yazdığını ve durumu resmi kanallara ilettiklerini aktardı.
Mültecilerin dilekçesinde, haklarının verilmediği, şiddet gördükleri, hastaların hastaneye götürülmediği, güvenlik görevlileri ve görevlilerin hakaret ettiği ifade ediliyor. Eshaghi’nin yazdığı metinde, yaşananların insanlık dışı olduğu vurgulanıyor.
Mültecilerin yaşadığı koşulların insanlık dışı olduğu ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiği belirtiliyor. Başaran, binanın dışından duyduğu ırkçı ve şiddet dolu davranışları aktararak, mültecilerin çektiği acıları dile getirdi. Acil müdahale edilmezse, mültecilerin hayatlarının tehlikede olduğu ve derhal yardım edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
GHA