Onurlu aydın Ahmet Say bugün hayata veda etti. 86 yaşında hayata gözlerini yuman Ahmet Say’ı biz ünlü piyanist Fazıl Say’ın babası olarak anmayacağız. Müzik yazarı ve eğitimcisi, edebiyatçılığını da anlatmaya gerek duymuyoruz. Zira kendisiyle ilgili bir çok kaynaktan benzer bilgilere ulaşmak mümkün.
Özetle hayatını sanata, eğitime ve edebiyata vermiş bir aydın diyebiliriz Ahmet Say için.
Biz onu Hikmet Sami Türk’ün yüzüne ” Bayrampaşa ve bir çok cezaevinde bir çok ölümün müsebbibidir. Aydın olarak bunu söylemek zorundayım” diye bağırmasıyla hatırlayacağız…
Yayınladığımız videoda da görüldüğü üzere ölüm orucu eylemine karşı yapılan katliamı teşhir etmiştir. Programın moderatörün utanmazca ifadesiyle “tadını kaçırmıştır” Ahmet Say. Evet o faşizmin tadını kaçıran bir aydındır.
Faşizmin unutturmak istediği 19-22 aralık katliamını aradan 12 yıl geçmiş olmasına rağmen unutmamış, Hikmet Sami Türk’ün demokrasi şovu yapmasına izin vermemişti.
1967’de kurulan Türk Solu dergisinin kurucularından olan Ahmet Say 12 Mart faşist muhturasında defalarca gözaltına alınmış, 17 ay da hapis yatmıştır.
1976’da ‘Kocakurt’ romanının ardından, “Bingöl Hikâyeleri”, “İpek Halıya Ters Binen Kedi”, “Güneşin Savrulduğu Yerden” adlı öykü kitaplarının yanı sıra “‘Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır?” adlı sanat kuramı kitabı, “Ağaçlar Çiçekteydi” ve ‘İnsanoğlu İnsanlar” adlı anı kitapları sanat ve edebiyata kazandırmıştır.