ABD halkın isyanıyla sarsılıyor

ABD´de faşist polis tarafından George Floyd’un katledilmesinin ardından patlak veren ve ülkenin dört bir yanına yayılan gösteriler başkent Washington’a ulaştı.

Polisin protestocuları Beyaz Saray yakınlarından uzaklaştırmak ve protestoyu bastırmak amaçlı göz yaşartıcı gazla saldırınca göstericiler, “Siyahilerin hayatı değerli” ve “Adalet yoksa huzur da yok” sloganları atarak protestoya devam etti. Beyaz saray yakınlarında bazı araçlar ve bir umumi tuvalet ateşe verildi.


Associated Press (AP), New York Times, CNN dahil olmak üzere ABD basınına yansıyan haberlere göre, başkent Washington’da protestoların şiddetini arttırdığı, geçtiğimiz cuma gecesi Başkan Trump Beyaz Saray’da sığınağa indirildiği yönündeydi. Trump’ın 1 saat kaldığını iddia edildi. Bu bilgiyi Trump yönetiminden adını vermeyen bir yetkili de doğruladı.

Washington´da sokağa çıkma yasağı

Başkent Washington’ın Belediye Başkanı Muriel Bowser, Pazar gecesi yerel saatle 11.00’den Pazartesi sabah saat 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıklamıştı. Gündüz saatlerinde ulusal muhafızların devreye gireceğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesiyle, Washington DC Ulusal Muhafızı da sokağa çıkma yasağını uygulamak üzere devreye girdi.

Bu açıklama üzerine Lafayette Park’taki protestocularla polis arasındaki gerginlik doruğa çıktı. Protestocular polise karşı barikat oluşturdu bunun üzerine polis gaz ve ses bombası kullanarak protestoculara saldırdı. Lafayette Parkına yakın bir yerde bazı araçlar ateşe verildi.

Polis Şiddeti durmak bilmiyor

ABD´de protestolar bastırılmayınca ve halkın ayaklanması istenmeyince faşizim kendini belli etti. Halkın talepleri meşru “ADALET ISTIYOR”. Bu talep iktidara uymuyor. Halkın yanında olması gereken polis ise yine bir çok örnekte olduğu gibi Halkın karşısında. ABD polisi, bir kolu sakat olan protestocuyu gözaltına alıp, ters kelepçe taktı. Son edilinen bilgilere göre ABD genelinde düzenlenen protesto gösterilerinde 4 binden fazla gösterici gözaltın alındığı yönde.


Basken Washington´da polis protestocuları sokağın içine sıkıştırdı. Gözaltına almak için hazırlık yapıyor. Ayrıca polis protestocuların içinden belirlediği kişileri seçerek gözaltı yapıyor.


Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.