9 Aralık 2000; Cafer Dereli

2000-2007 arasında, tam yedi yıl süren bir eylemle devrimci tutsaklar F tipi hapishanelere karşı direndiler. 122 kişinin yaşamanı yitirdiği bu süreçte, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’nın birçok ülkesinde de çeşitli eylemler, direnişler oldu. Tutsakların sesini, herkes, her yerde, her şekilde duyurmak için hareket içindeydi.

20 Ekim tarihinde tüm ülkede 800’den fazla tutsak açlık grevine başlamıştı tecrit uygulamasına karşı.  Henüz hapishanelere “hayata dönüş” adı verilen operasyon düzenlenmemiş, katliam gerçekleşmemişken, direniş ilk şehidini Avrupa’da bir çadırda verdi. 

Cafer Dereli Hollanda’nın Rotterdam kentinde ölüm orucundaki tutsaklarla dayanışma için kurulan çadırda faşistlerin saldırısı sonucunda katledildi. 

1978 Konya Çumra doğumlu olan Cafer Dereli, Belçika’da yaşamaktaydı.  Belçika’da çeşitli kampanyalar ve pek çok eylemin içinde yer aldı. 

9 Aralık 2000 günü 30-40 kişilik bir MHP’li faşist grup Rotterdam’daki çadıra yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Faşist çetenin saldırısını püskürtenlerin başında Cafer vardı. İlk olarak kaçışan faşistler yeniden saldırarak Cafer’i göğsünden bıçakladılar. 22 yaşındaki Cafer destek açlık grevindeydi. 

Hollanda, Cafer Dereli’nin katledildiği meydanda anma

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.