45 Ülkede Milyonlar Gazze İçin Yürüdü

17 Şubat’ta Filistin ve Gazze için dünya çapında eylem günü idi.
Filistinle dayanışma grupları tarafından ilan edilen “küresel eylem günü” çerçevesinde, 17 Şubat’ta dünyanın bir çok ülkesinde yürüyüşler ve mitingler düzenlendi.
Dünya genelinde 45 ülkede 200’den fazla şehirde mitingler düzenlendiği tahmin ediliyor.
Yürüyüş ve mitinglerde, bileşenlerin siyasi niteliğini göre farklı farklı sloganlar atılır ve farklı talepler dile getirilirken, bir çok yerde dile getirilen ortak talep, Gazze’de katliamın durdurulması oldu.
Eylemlerde işgale yönelik vurguların azlığı dikkat çekerken, daha çok halen süren katliamı vurgular yapıldı. Almanya’dan İngiltere’ye, Avusturalya’dan Güney Kore’ye, Avusturya’dan İtalya’ya kadar bir çok ülke ve şehirde yapılan eylemlerde yasaklara rağmen Filistin bayrakları taşındı, bazı yerlerde eylemlere polis saldırısı gerçekleşti


Dünya çapında en kitlesel eylemlerden biri ise Londra’da gerçekleştirildi. Londra’nın merkezindeki Hyde Park’ta yapılan protestoya katılan yüz binlerce kişi,İsrail’in katliam ve soykırımına son verilmesi talebiyle İsrail büyükelçiliğine yürüdü.
Eylemde, 30 bin kişinin katledilmesinde İsrail devleti kadar İngiltere’nin de sorumlu olduğu belirtilerek, süresiz ateşkes sağlanana kadar eylemlerin devam edeceğini vurgulandı.
Yürüyüşte 12 kişi polis tarafından keyfi gerekçelerle gözaltına alındı.


ABD’nin başkenti Washington’da toplanan binlerce kişi, dondurucu soğuğa rağmen Kongre binasına yürüyerek, “Gazze’de acil ateşkes” çağrısında bulundu.
Yürüyüş Kongre binasının önüne kadar devam etti.
Göstericiler, ellerinde Filistin’e destek pankartları taşırken bir yandan da “Gazze yeniden doğacak, Filistin asla ölmeyecek”, “Filistin’e özgürlük”, “Gazze’de ateşkes, hemen şimdi” şeklinde slogan attı.


New York’ta, öğrenciler tarafından büyük bir miting düzenlendi. Öğrenciler, New York Times gazetesinin genel merkezine doğru yürüdüler. Polis öğrencilere saldırdı ve tutuklanan öğrenciler oldu.


Almanya’da en büyük protestolar, Berlin ve Münih şehirlerinde gerçekleştirildi.


İsveç’te merkezi eylem, Stockholm şehrinde yapıldı. Bunun dışında bazı şehirlerde de gösteriler olduğu belirtildi.


İtalya’da Torino ve Verona’da eylemler yapıldı. Verona’da polis yürüyeşe ve sembollede dair yasaklar uygulamaya çalıştı.


Lüksemburg’da Gazze ile dayanışma eylemine kitlesel bir katılım gerçekleşti.


İrlanda’da en büyük gösteri, Dublin’de gerçekleştirildi. Binlerce İrlandalı, Filistinlilerin özgürlüğü için sloganlar attılar.


Avustralya’nın Sidney kentinde, Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma için bir miting düzenlendi. Eylemde, Gazze’de kuşatma altındaki 2,3 milyon Filistinliye insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılması talep edildi.


Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleştirilen mitingde, halk, İsrail soykırımını lanetledi. Mitingde Filistin bayrakları açıldı ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun savaş suçlusu olarak yargılanması istendi.


Yemen’de milyonlarca Yemenli Filistinlilerle dayanışma için şehirlerde, kasabalarda ve hatta köylerde yürüdü. Miting ve yürüyüşler, Hudeyde’ye ve diğer Yemen bölgelerine yönelik Amerikan ve İngiliz saldırıları sırasında bile devam etti.


Fas’daki Filistinlilerle dayanışma platformu, Kazablanka, Kunaitera, Sala ve Al-Jadeeda dahil olmak üzere Fas’ın büyük şehirlerinde İsrail’in Refah’a saldırısına karşı çıkan, katliamı son verilmesini talep eden eylemler yapıldı.


Yunanistan’da Selanik’te Filistin’deki katliamı protesto yürüyüşü yapıldı. Selanik’teki eylemde, Yunanistan Halk Cepheliler de yer aldılar.

Sosyal ağlarda paylaşın