309 GÜN DİRENEREK ZAFERİ KAZANAN MELİKE ŞAHİN İLE RÖPORTAJIMIZ

Öncelike direnerek kazandığınız zaferinizi kutluyoruz…Daha öncesinde 2018’de KHK sürecinde işten çıkarılmıştınız O süreçte de bir direniş gerçeklerstirerek işinize geri döndünüz. Ve tekrar 4 ekim 2019 da işinize son verildiğini öğrendiniz. İşinize son verilme gerekçesi ne idi?

-Merhabalar teşekkür ederim. Evet 2018 yılında KHK ile işten çıkarıldım direndim ve işime geri döndüm. Sonrasında Ataşehir Belediyesinde sendikal bir çalışma başladı. Disk Genel İş sendikasına üye olduk. Sendika yetki alma sürecinden sonra iş yeri sendika temsilcisi seçildim. İşten hiçbir gerekçe göstermeksizin 04 fesih koduyla çıkardılar. Asıl gerekçe sendikal faaliyet yürütmem. Çalışma koşullarımızın ekonomik ve sosyal olarak insana yaraşır şekilde olması gerektiğini sadece söylemde değil eylem biçimlerinde de ifade etmiş olmamdı.

Direnişe nasıl ve neden karar verdiniz? Başka yollardan hakkınızı arayamaz mıydınız?

Daha 1 yıl önce yine KHK ile keyfi bir şekilde işten çıkarılmıştım. Bu keyfilik devam ediyorken, Anayasal bir hak olan örgütlenme hakkım gasp edilince buna karşı direnme hakkımı kullandım. Yarın başka bir iş yerinde başka koşullarda yine benzer haksızlıklarla karşı karşıya kalacağım bilinci ile bunu kabullenmek yerine direnme kararı aldım. Dava süreci ile birlikte yürüdü direnişim, işe iade davası açtım. Tabi bir tercih meselesi hak arama mücadelesi, sendikal tazminatım, kıdem tazminatım ve diğer özlük haklarımı alarak başka bir iş yerinde çalışmayı da tercih edebilirdim.

3- Direniş sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Direnme kararı alınca haklılığınızdan aldığınız güçle aslında bir çok zorluğu da göğüsleme gücünüz, direnciniz oluyor. 7 aylık süreçte beni en çok zorlayan soğuk hava koşulları oldu sanırım,çadır kurma şansımız olmadı alan fazlasıyla açık ve zorluydu, ancak onu da direnirken kendi yöntemleriniz ile çözümler üreterek koylaştırabiliyorsunuz.


4- Bağlı bulunduğunuz sendikadan destek gördünüz mü?

Bağlı bulunduğum Disk Genel İş sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 nolu Şube yaklaşık 70 gün direniş alanında yanımda oldu direnişe sendika ile başladım. Sonrasında İşverenin, Disk Genel Merkezi ve Genel iş Genel Merkezinin baskıları sonucu koltuklarını kaybetme korkusu ile alanı terk ettiler, direnişi sahiplenmeyi bıraktılar. Sarı sendikacıların sonuna kadar direnmeyeceğini onların sadece işçilerin aidatları üzerinden koltuklarını sağlamlaştırmak lüks ve konforlu hayatlarına devam etmek gibi bir gayeleri olduğu gerçeğini somutlamış olduk.

5- Talepleriniz ne idi

 Talebim haksız ve hukuksuzca elimden alınan işime iade edilmemdi. Onun dışında başkaca bir talebim olmadı.

6- Zaferi kazandınız. Peki talepleriniz tam olarak karşılandı mı?

İşe iadem ile birlikte ilgili mevcut tazminat haklarım, özlük haklarım saklı kalmak kaydıyla taleplerim karşılandı.

 

7- Bu iki direniş sürecinin tecrübeleriyle birlikte, atılan, haklı yenen işçilere, kamu emekçilerine ne söylemek istersiniz?

işinden atılan ve hakları gasp edilen işçiler için ilk örnek değilim son da olmayacağım direnişler tarihine bakınca kazananların sadece direnenler olduğunu görüyoruz. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun yılgınlığa düşmeden, pes etmeden direnmek gerekiyor. Haksızlıkları kabul etmeden tek başına dahi kalsanız direnmek, sessiz kalmamak gerekiyor. Yalnız da kalmıyorsunuz zaten devrimciler, daha önce direnen zafer kazanmış işçiler emekçiler muhakkak sizin yanınızda olacaklardır, diğer direnenlerin yanında oldukları gibi. Korkmadan geri adım atmadan direnmek er ya da geç zaferi getiriyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.