(Halk Okulu 85. Sayısından.)

18 YILDIR HALKIN KANINI EMEREK, CANINA, MALINA KAST EDEREK İKTİDARDA OLAN AKP FAŞİZMİNİN SUÇLARI:

*AKP iktidarı döneminde en zengin yüzde 1’in servetten aldığı pay yüzde 54.3’e çıktı. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 1’i ülke gelirinin yarısından fazlasının sahibi oldu.

* AKP Faşizmi Tarım ve Hayvancılığı Bitirdi. Çiftçiler Ürettiğinin Maliyetini Bile Karşılayamaz Hale Getirildi. Bir Zamanlar ‘Tahıl Ambarı’ Olan, Kendi Kendine Yeten Ülkemiz; Samanı ve Gübreyi Bile Dışarıdan Alır Hale Getirildi.

Peki, Neden?

AKP faşizminin 18 yıldır uyguladığı ithalata dayalı politikaları tarım ve hayvancılığı bitirdi, çiftçiyi yok etti.

Ülkemizin bütün kaynaklarını emperyalist tekellerin çıkarlarına açtı. Ülkemiz, gıda ve hayvancılık konusunda kendi kendine yeten ve hatta dışarıya satan bir ülke durumundan giderek artan bir şekilde dışa bağımlı hale geldi. Türkiye; AKP faşizmin daha ilk 10 yılında, tarım alanlarının yüzde 8.2’sini kaybetti.

*126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ediyor. Topraklarımızda en çok yetişen tahıl ürünlerini; mısırı, buğdayı, pirinci, arpayı, mercimeği, nohutu, ayçiçeğini, pamuğu ve daha pek çok gıda malzemesini, hatta samanı bile dışarıdan alır hale getirdi ülkemizi.

Hem iklim, hem coğrafi yapı olarak bir tarım cenneti olan, verimli topraklara sahip ülkemizin ihraç ettiği ürünler ve ülkelerinden bazıları; Sırbistan’dan et, Bulgaristan’dan, Macaristan’dan saman, Kanada’dan mercimek, Moldova’dan dondurulmuş et, İngiltere’den yumurta, Çin’den sarımsak, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, Tunus’tan zeytinyağı, Polonya ve Bosna Hersek’ten et, ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan’dan pamuk, ABD, Almanya, Arjantin ve Avustralya’dan milyarlarca kilo gübre ithal ediliyor. Kosta Rika’dan elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, erik ve kavun, İspanya’dan marul, İtalya’dan ıspanak, İran’dan karpuz alınıyor.

*AKP’den önce % 35 oranında tohum üreten ve satan ülkemiz tohum ithal eden konuma getirildi. 2006 yılında AKP’nin çıkarttığı “Tohum Yasası” ile birlikte çiftçinin kendi tohumunu üretmesi cezai yaptırımlara bağlandı.

*AKP İktidarıyla Hayvancılık da Bitirildi Köylünün en temel girdisi olan mazot, gübre, tohum fiyatları dünya rekoru kırdı. Tüm tarım girdi fiyatlarının en az dört kat artmasıyla üretim maliyetlerinin yükselmesi ve tarım ürünlerinin, etin, yumurtanın ithal edilmesi nedeniyle tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiş, küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı yarı yarıya azalmıştır.

Diğer yandan ülkemizde de son yıllarda giderek artan ölçüde tarım alanlarının kapitalist yağma sonucu amaç dışı kullanım yaygınlaştı, yağma ve talana açıldı.

Tohumdan gübreye pek çok tarım girdisinin ithal edilmesi karşısında ekonomik olarak ezilen çiftçilerimiz ekemez, yetiştiremez, ekse de satamaz duruma düştü. Ürününü satamayan, sattığında maliyetini bile karşılayamayan çiftçiler, devlet de ekonomik destek sunmadığı için, büyük tüccarların insafına terk edildi.

AKP FAŞİZMİNİN YAĞMASINA, TALANINA KARŞI HALK MECLİSLERİ’NDE ÖRGÜTLENELİM, SAVAŞALIM, KAZANALIM!

Halk Okulu 85. sayısını okumak için:

https://drive.google.com/file/d/1c5rTynnbLhxKeA-v71MAQG8qWEWQkETP/view

Sosyal ağlarda paylaşın