1980’den bugüne, tüm baskılara rağmen Kar Makinesi yoluna devam ediyor.

12 Eylül Faşist Askeri darbesinin karanlık günlerinde, ülkemize çöken karanlığı aydınlatan bir ışık gibi doğdular. Marşları ve türküleri yasaklansa da, evlerden dillere, dillerden gönüllere ulaştılar. Kimi zaman baskılardan dolayı halk arasında gizlice dinlendiler, kimi zaman binlerce kişiye konser verdiler, kimi zaman ise sokakta, fabrikada, tarlada; hak arayan herkesin yanında oldular. Grup Yorum, halkın bağrından çıkarak o karanlık günlerden Türkiye’ye ve oradan tüm Avrupa’ya yayıldı. 1980’lere dayanan grup, baskılara, engellemelere ve tutuklamalara rağmen direnişini sürdüren bir dayanışma örneği oldu. Devletin baskılarına ve sayısız tutuklama girişimlerine rağmen, mücadele dolu yoluna kararlılıkla devam etti. Üyelerinin özverisiyle bir araya gelen bir kolektif olan Grup Yorum, sadece sesini duyurmakla kalmadı, zorluklara boyun eğmeyen bir topluluk olmayı başardı. 1985 yılına kadar uzanan bu hikaye, 1987 sonbaharında yayımlanan ilk albümleri Sıyrılıp Gelen ile devam etti. Devletin baskı ve sindirme çabaları o günlerde başladı, bugüne dek sürdü. Ancak baskılar bitmedi; bugün Grup Yorum üyeleri hem arananlar listesinde yer almakta, hem dünyanın dört bir yanında konser vermekte, hem Avrupa zindanlarında direnmekte, hem de Türkiye’de serbest bırakılıp ardından aynı hafta yeniden tutuklanarak yıllarca hapis cezalarına çarptırılmaktadır.

Her yerde direniyorlar.

17.05.22’de Almanya’da tutuklanan Grup Yorum’un emekçilerinden İhsan Cibelik, yıllardır konserlerine rağmen Almanya Emperyalizmi tarafından 129 AB yasaları kapsamında “terörist” ilan edilerek tutuklandı. Kanser teşhisi konmuş olmasına rağmen hastaneye götürülmedi ve cezaevinde ölüme terk edilmek istendi; fakat yoldaşlarının 300 günlere varan açlık grevleri sonucu hastaneye kaldırılarak ameliyat edildi. İhsan Cibelik, halen Almanya cezaevinde direnmeye devam ediyor.

Grup Yorum’da 22 yıldır flüt ve kaval çalan Ali Aracı da defalarca gözaltına alınıp tutuklandı. Aralıklarla serbest bırakılan Ali Aracı, en son 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kuyu tipi hapishanelerin insanlık dışı koşullarına karşı 183 gün direnen ve zaferle serbest bırakılan Rezzan Şengül ise serbest bırakıldıktan 15 gün sonra hukuksuzca yeniden tutuklandı.

Grup Yorum emekçisi Cem Dursun, tutuklu bulunduğu Kırıklar 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nden tahliye oldu.

Faşist Türk devleti, Grup Yorum’dan o kadar korkuyor ki, emekçilerinden Bergün Varan’a işkence yaparak saçlarını kökünden kopardılar. Halen çok sayıda üyesi tutuklu ve sürgünde olan Grup Yorum, 80’lerdeki baskılar neyse şimdi de aynı baskılar altında üretmeye, yeni kadrolar çıkarmaya ve çocuk korolarıyla yeni yorumcular yetiştirmeye devam ediyor. Tarihte başka hiçbir müzik grubunun üyeleri, aynı ay içinde hem serbest bırakılıp hem tutuklanıp onlarca yıl hapis cezalarına çarptırılmamıştır. Grup Yorum, tüm baskılara rağmen üretmeye, konserlerini vermeye ve yoluna daha güçlü adımlarla devam ediyor.
Kar Makınesinin hikayesi sürüyor.

Sosyal ağlarda paylaşın