14 Haziran EBRU TİMTİK ADİL YARGILANMA HAKKI GÜNÜ’nde Çağlayan Adliyesi Önünde Eylem…

Adil Yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucunda şehit düşeğn avukat Ebru Timtik’in anısına ilan edilen “14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü”nde, çeşitli avukat örgütleri eylemler yaparak açıklamalarda bulundular. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, “14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü” dolayısıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptılar. Hatırlanacağı gibi, Ebru Timtik’in 27 Ağustos 2020’de ölüm orucunda şehit düşmesi üzerine, dünyanın bir çok ülkesinden çok sayıda hukuk örgütü, Timtik’in doğum günü olan 14 Haziran’ı “Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü” olarak ilan ettiler.

Bu yıl ikinci kez etkinliklerin yapıldığı “Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü”nda avukatlar adına ortak basın açıklamasını Halkın Hukuk Bürosu ve ÇHD İstanbul Şubesi avukatlarından Seda Şaraldı okudu. Çağlayan Adliyesi önünde yapılan eylemde, “14 Haziran Ebru Timtik, Dünya Adil Yargılanma Hakkı Günü, adalet için mücadele edenlerin günüdür” yazılı pankart açılırken, sık sık “Ebru Timtik ölümsüzdür” sloganı atıldı.

Avukatlar adına yapılan ortak açıklamada, adil yargılanma hakkının halen olmadığını, adaletsizliklere sürekli yenilerinin eklendiği vurgulanırken, “yargılama oyunlarının son bulması” istendi.

“Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır.” denildi.

Avukatların ortak açıklamasının tam metnini aşağıda sunuyoruz:

“Dostumuz ÇHD üyesi ve yöneticisi avukat Ebru Timtik adil yargılanma hakkı talebiyle başladığı ölüm orucunun 238’inci gününde, 27 Ağustos 2020 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Ebru Timtik’in adil yargılanmadığını anlatmak uğruna yaşamını yitirdiği davada ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve üyeleri Barkın Timtik ve Oya Aslan Aslan halen tutuklu yargılanmaktadır.

“… Aileler halen adalet beklemektedir.” Ülkemizde adil yargılanma hakkı ihlallerine her gün bir yenisi eklenmektedir. Siyasi davalarda yasa dışı deliller ve gizli tanık, itirafçı, tanık beyanlarıyla hüküm kurulmaktadır. Kamuoyunda Kobani davası olarak bilinen HDP MYK üyelerinin yargılandığı dava, olağanüstü bir hızla devam etmekte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları uygulanmamakta, gizli/açık, tanık beyanlarıyla yargılama yürütülmektedir. Şenyaşar ailesi halen Urfa Adliyesi önünde oturma eylemi yaparak adil yargılanma hakkı talep etmektedir. Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım, adil yargılanma talebiyle başladıkları ölüm orucunun 170’li günlerini aşmıştır. Çorlu tren katliamı, Hendek işçi katliamı, Soma katliamı aileleri halen adalet beklemektedir.

“Halktan yana ve halk için bir yargılama..:” Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesiyle bir kez daha vurgulamak isteriz ki; mücadeleler sonucu elde edilmiş yargılama ilkelerinin hayata geçirildiği, savunma ve adil yargılanma hakkının gereklerinin yerine getirildiği, somut, bilimsel delillere dayalı olarak belirli, öngörülebilir, açık, halktan yana ve halk için bir yargılama faaliyeti bir an önce etkin olmalıdır. Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır.

“Bu hak mücadelesinin ülkemizde ve dünyada takipçisi olacağız ” Aynı şekilde Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü kapsamında yayımlanan ortak metin ve raporlar incelendiğinde Mısır’da adil yargılanma hakkı kapsamında yaşanan sorunların; tüm muhalifleri etkileyen bir düzeyde olduğu da görülmektedir. Yargısız infazlar, uzun tutukluluk süreleri, gözaltında kayıplar, tüm muhaliflerin her gün karşı karşıya kaldığı sorunları işaret etmektedir. Ülkemizde de olduğu üzere, Mısır’da da bu baskı ve zor uygulamalarına maruz kalan kesimlerin başında hak mücadelesi yürüten avukatlar gelmektedir. Bizler, Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesiyle bu hak mücadelesinin ülkemizde ve dünyada takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Sosyal ağlarda paylaşın