129ab davası görüldü: Tedavi hakkı engellenen İhsan Cibelik’e söz hakkı verilmedi

Yaklaşık 1 aylık bir aradan sonra 129ab davası olarak bilinen 2 yıla yakın süredir tutuklu 3 devrimcinin mahkemese 21 Şubat Çarşamba görüldü.

Türkiye ile ilgili yazılmış makalelerin okunması ile başlayan duruşmada verilen aranın ardından tedavi hakkı engellenen İhsan Cibelik söz hakkı istedi.

Bir Köln üniversitesinde görev yapan Prof. Dr. Heidenreich İhsan Cibelik’in ameliyatını yapmayı red ettiği için tedavisi yapılmıyor. Ameliyat yapmayı neden red ettiği, tedavi hakkının neden bu şekilde aksatıldığı konusunda tek bir açıklama yapmayan başkanlık heyeti “tedavi konusu artık mahkemeyi ilgilendirmiyor. Buranın konusu değil” demekle yetindi. İhsan Cibelik ısrarla söz hakkını kullanmak istemesi üzerine mahkeme başkanı “burada böyle işlemiyor, buranın kuralları var” diyerek söz hakkı gaspını meşrulaştırmaya çalıştı. Mahkemeye katılanların tepkileri üzerine panikleyen başkan söz hakkı vermemekte ısrar ettı. “seyircileri ve İhsan Cibelik’i eğer ısrar etmeye devam ederseniz mahkemeyi sonlandırırım” dedi. Bunun üzerine mahkemeyi izlemeye gelenlerin “İhsan abi konuşmayacaksa bitir mahkemeyi, mahkemeniz batsın!” tepkileri geldi. Mahkeme heyeti keyfiliklerine itaat etmeyen insanlar karşısında şaşkınlık ve öfkeden kızaran suratlarıyla hızla celseyi sonlandırarak adeta açarcasına salonu terk etti.

İhsan Cibelik’in “bu adaletsizliğe teslim olmayacağız, bizim “aman dediğimizi görmeyecekler” dedi. Salonun içinde “tedavi hakkımız engellenemez”, ” İhsan Cibelik yalnız değildir” sloganları atıldı.
Mahkeme önünde yapılan açıklamada yaşananlar anlatıldı.

Ayrıca Salı günü yapılacak duruşmaya katılım çağrısı yapıldı.

İhsan Cibelik tedavi hakkı mücadelesinde en son gelişmeleri hatırlayalım:

Dışarda yürütülen kampanyalar, 300 günü aşkın süren açlık grevi ve İhsan Cibelik’in 38 günlük açlık grevinin sonunda kendisine bir tedavi takvimi sunulması üzerine İhsan Cibelik açlık grevi direnişini sonlandırmıştı. Ancak henüz tam olarak hangi gerekçeyle ameliyatının yapılmadığı bilinmiyor.
Prof. Dr. Heidenreich’in İhsan Cibelik’in biopsisini de yapmadığı biliniyor. Biopsi için 16 bekletilmesinin sebeplerinden biri de Prof. Dr. Heidenreich’in bu tutumu oldu. Ancak ameliyat yapılmamasının gerekçesi hakkında bilgi verilmiyor. Mahkeme heyetinin tahammülsüzlüğü ve en sıradan bir hak olan söz hakkını dahi tanımamasının bu durumun tıbbi sebeplerden olmadığı yönünde ipuçları veriyor.

129ab komitesinin konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor…

Sosyal ağlarda paylaşın