Adil Yargılanma Hakkı

“Herkes medeni hak ve yükümlülükleri ile ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan, kanunla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini isteme hakkına sahiptir.”

Berk Ercan. Bir itirafçı.

Çok sık aralıklarla ismi basına yansıyor.

İsmin sahibini haber haline getiren, halk arasındaki söylemle “başını yaktığı” insan sayısı olduğu kadar, belli aralıklarla “yeni isimler hatırlayarak” (!) insanların tutuklanmasına sebep olacak ifadeler vermesi. Aslında daha doğru bir ifade ile insanların tutuklanmasına sebep olacak ifadelerin altına imza atması. Belli aralıklarla kendisine tanıklık yapması için ihtiyaç duyulduğunda çağırılıyor ve hazırlanmış ifadenin altına imzasını atıp gidiyor. Bunu net olarak kaç kere yaptığını bilmek mümkün değil ama hakkında ifade verdiği insan sayısı çok iyi biliniyor: 344 kişi.  200 kişi soruşturmadan geçmiş ve tutuklanmış. Bunların bir kısmı tahliye olmuş.

Bırakalım illegal bir yapı içerisinde, her hangi bir topluluk içerisinde bile 344 kişinin ismini soy ismini, ne işle uğraştığını, şu tarihte, şu adreste şu işi yapıyordu gibi bilgileri hafızada tutması mümkün değil. Ama bu polisi ilgilendirmiyor. “Sadece ifade ver gerisini biz hallederiz” cümlesini itirafçılık dayatması yaptıkları herkese yaptığı biliniyor polisin. 

Berk Ercan da bu ifadeyi vererek “paçasını kurtarmaya” çalışan, çalışırken birçok insanın “başını yakan” bir itirafçı. Artık gelinen aşamada itirafçı kelimesi yerini iftiracılığa bırakıyor.

Bırakıyor çünkü iddialarının iftira olduğu defalarca ispatlandı.  Bu hakimler huzurunda defalarca  yapıldı. Ama buna rağmen Berk Ercan’ın hakkında ifade verdiği insanlar hala tutuklu. Hüküm giyenler de var.

Halkın Hukuk Bürosu avukatları toplamda 159 yıl hapis cezası aldı.

Bunun yanında ceza alacağını bildiği için yurt dışına kaçak yollardan çıkarken Meriç’te boğularak can verdi Mahir Mete Kul. Daha 19 yaşındaydı.

Berk Ercan’ın hakkında ifade vererek hüküm giyen en bilinen isim bugünlerde ölüm orucunda olan 28 yaşındaki Mustafa Koçak.

Mustafa Koçak, Berk Ercan’ın “Savcı M.Selim Kiraz’ı cezalandıran Şafak Yayla’ya silahı Mustafa Koçak verdi. Bunu bana bir köftecide söyledi.” İfadesi ile hüküm giydi. Aldığı ceza ise ağırlaştırılmış müebbet ve 42 yıl hapis cezası. Sadece Mustafa Koçak değil Murat Canım da aynı  cezayı almış durumda.

Yine bugünlerde yargılanan bir devrimci, basın yoluyla afişe edilmişti. Kamile Kayır. Dosyaya koyabilecekleri bir şey bulamamışlar ki , Kamile Kayır hakkında da  Berk Ercan ifadelerine ihtiyaç duymuşlar belli ki.  Tabii ki tek başına Berk Ercan ifadesi yetmemiş iktidara. Bu itirafçı ifadesini kabul edecek ve o ifade ile ceza verebilecek bir mahkemeye de ihtiyaç duymuşlar. Burada da 37. ACM devreye sokuluyor. Şu AKP’nin tetikçiliğini yapmak ile meşhur Akın Gürlek’in başkanlığını yaptığı mahkeme.

Avukatlarının twitter hesabından duyurduklarına göre mahkemesi 5 aralık günü İstanbul 37. ACM’de görülecek . Ve Akın Gürlek’in başkanlık yaptığı mahkemede görülecek olması tesadüf değil yine HHB’nin dediğine göre.

Akın Gürlek HHB avukatlarına tüm hukuk ölçü, ilke ve kurallarını hiçe sayarak toplamda 159 yıl hapis cezası vererek iktidarın emrini yerine getiren hakim.

AKP çok bilinen komplo yöntemlerine devam ediyor. (bir çok kez çökmesine rağmen)

Yöntem şu: Önce kurtulmak istediği devrimci hakkında arama çıkartıyor. Hatta listelerde ismini afişe ediyor.

Yakalayabilirse, hakkında “suç” yaratıyor. Bunu başaramadığında itirafçı hatta gizli tanık ifadesine başvuruyor. Burada tanığın kim olduğu önemli değil. Nasılsa verdiği ifadeyi doğru kabul edecek mahkeme var.

Sonra ise itirafçı ifadesi ile yargılama piyesi… ve ağır cezalar.

mustafa koçak ile ilgili görsel sonucu"

Mustafa Koçak bu oyunu bozan bir direniş hayata geçiriyor.

Bedenini ölüme yatırarak kendisine dayatılan adaletsizliği kabul etmiyor. Kimse etmesin diyor.

Bu gün adil yargılanma herkesin hakkı. Ve bir gün mutlaka herkesin ihtiyaç duyabileceği bir hak.

Adil yargılanma hakkı için Mustafa Koçak’ın yaptığı direniş bu anlamı ile herkesi ilgilendiren bir direniş.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.