1000 Filistinli tutsak süresiz açlık grevinde

Filistinli Mahkumları Bilgilendirme Ofisi Müdürü Ahmed Al-Qudra, 17 Ağustos Perşembe günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 1000 tutsağın, işgal hapishane yönetimleri tarafından maruz kaldıkları saldırganlığı protesto etmek için yerel saatle akşam 7’den (TSİ 16:00) itibaren açlık grevine başladığını söyledi.

DOĞAN HABER AJANSI Filistinlileri Filistinli tutsaklarla dayanışma göstermeye çağıran Kudra, onları toplanmaya, harekete geçmeye ve İsrail işgal güçlerine karşı harekete geçmeye çağırdı haberini yaptı.

Filistinli Mahkumlar Bilgilendirme Ofisi Müdürü Ahmed Al-Qudra, Batı Şeria’daki Filistinli genç devrimcileri, İsrail işgal hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara yönelik acımasız saldırıları protesto etmek için Cuma günü “[İsrail] işgaliyle çatışmaya girmeye” çağırdı.

Siyonist işgalci İsrail baskı birimlerinin Perşembe sabahı Filistinli tutsakları bilinmeyen bir yere nakletmeden önce Negev hapishanesinin 3. bloğuna şiddetli bir baskın düzenlemesinin ardından yaşanan gelişmeler sonrası tutsaklar açlık grevine başladığını duyurdu..
Sonzamanlarda İsrail Cezaevi Servisi (IPS), İsrail’in savaş kışkırtıcısı bakanı Itamar Ben-Gvir’in talebi üzerine Negev cezaevindeki hücrelere şiddetli baskınlar düzenlemeye başladı.

Bu bağlamda, Filistinli Tutsaklar ve Eski Tutsaklarla İlişkiler Komitesi ve Filistinli Tutsaklar Derneği, Negev cezaevindeki tutsakların güvenliğinden tamamen IPS’yi sorumlu tuttu.

Gazze merkezli İslami direniş hareketi (Hamas) ise İsrail’in Negev’deki mahkûmlara yönelik acımasız saldırısının “hoş görülmeyecek bir suç” olduğunu açıkladı.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Zaher Jabarin, Negev’deki tutsaklara yönelik saldırının Ben-Gvir’in Ofer cezaevine yaptığı son ziyaretle uyumlu olduğunu söyledi.

Negev hapishanesinde yaşananların Ben-Gvir’in tutsaklara yönelik kötü niyetini yansıttığını da sözlerine ekledi.

Zaher Jabarin, İsrail işgal rejiminin Filistinli tutsaklara yönelik saldırganlığındaki ısrarına karşı uyarıda bulunarak, bu tür baskılara karşı mücadelenin İsrail hapishanelerinin duvarlarının ötesine geçeceğini vurguladı.

İslami Cihad direniş hareketi de saldırıyı kınayarak bunun cevapsız kalmayacağını kaydetti.

İşgalci İsrail hapishanelerinde 7,000’den fazla Filistinlinin tutulduğu bildiriliyor. İnsan hakları örgütleri İsrail’in, savaş zamanında sivillere yönelik muameleye ilişkin Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin mahkûmlara tanıdığı tüm hak ve özgürlükleri ihlal ettiğini iddia ediyor.

Filistinli tutuklular uzun süredir insan hakları açıkça ihlal edilerek suçlama, yargılama veya mahkûmiyet olmaksızın tutulmaktadır. Savunuculuk grupları İsrail’in gözaltı uygulamasını “başarısız bir taktik” olarak tanımlıyor ve uzun süredir İsrail’e bu uygulamaya son vermesi çağrısında bulunuyor.

IPS, Filistinli mahkumları uygun hijyen standartlarını hiçe sayan içler acısı koşullarda tutuyor. Tutsaklar ayrıca İsrail’in Filistin topraklarını işgal ettiği yıllar boyunca sistematik işkence, taciz ve baskıya maruz kaldılar.

Filistinli Mahkum Çalışmaları Merkezi’ne göre, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların yaklaşık %60’ı kronik hastalıklardan muzdariptir ve bazıları durumlarının ciddiyeti nedeniyle gözaltında veya serbest bırakıldıktan sonra ölmektedir.

Sosyal ağlarda paylaşın