10 Mart 2023 Tarihinde İstanbul Barosu ile Görüşme Gerçekleştirdik

İSTANBUL BAROSU GÖKHAN YILDIRIM ve ADİL YARGILANMA HAKKI İÇİN BİR AN ÖNCE ADIM ATMALIDIR!

10.03.2023 Cuma günü hukuksuzca yeniden tutuklanan Gökhan Yıldırım ve adil yargılanma hakkı ile ilgili görüşmek için ailesi ve yoldaşları olarak (Ölüm Orucu Direnişçileri İleri Kızılaltun ve Sibel Balaç, Gökhan Yıldırım’ın abisi Erkan Yıldırım) İstanbul Barosu’na gittik. 

Daha önce randevu alabilmek için İstanbul Barosu ile üç kez telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Bu görüşmelerden 13 Şubat tarihli olanda yöneticilerin deprem bölgesinde olduğu ve bir hafta sonra aramamız gerektiği, 20 Şubat tarihli görüşmede konu ve iletişim numaraları not alınarak geri dönüleceği belirtildi. 10 Mart tarihli son görüşmede ise iletişim bilgileri tekrar istendi ve yönetimin deprem gündeminden dolayı çok yoğun olduğu, geri dönüş yapılacağı söylendi. Görüşme yapılan yönetim sekreterliğine İstanbul Barosu’nun Devrimci Avukat Ebru Timtik adil yargılanma hakkı için can bedeli direnirken adil yargılanma hakkı konusunun takipçisi olacaklarına dair söz verdikleri hatırlatıldı. Buna karşılık yönetimin değişmiş olduğu cevabı verildi. 

Bu görüşmelerin hiçbirinde randevu talebimiz talepleri karşılanmamış, geçiştirilmeye çalışılmıştır. Buna sebeple 10.03.2023 tarihinde baroya gittik. Girişte danışma bölümünde “randevunuz yok, telefon verelim randevu alın” denildi ve kendilerine konu anlatılmasına rağmen prosedürün bu olduğu belirtildi. Yönetimden biri ile ya da yetkili biri ile görüşme konusunda ısrarcı olduğumuzu, bir baro binasına adil yargılanma hakkı için direnenler olarak giriş dahi yapamamamızın doğru olmadığı, durumu kabul etmediğimizi belirttik. Bunun üzerine danışma konu ile ilgilenen kişiye telefon ederek görüşmemizi istedi, telefondaki kişiye de ısrarcı olduğumuzu ve konuyu anlattıktan sonra binaya giriş yapabildik.

Burada yönetimden birilerinin olmadığını, çok yoğun olduklarını belittiler ancak yetkili biriyle görüşmeden ayrılmayacağımızı anlattık. Bunun üzerine İstanbul Barosu Adli Yardım, Kadın ve Çocuk biriminde görevli Av. Nurcan Bingöltekin ile görüştük. Bu görüşmede;

-Gökhan Yıldırım’ın hukuksuzca nasıl yeniden tutuklandığı anlatılmış ve sağlık durumuna ilişkin bilgi verildi.

– Bu hukuksuzluğun yeni bir adil yargılanma hak ihlali ve doğrudan baroyu ilgilendiren bir sorun olduğu, İstanbul Barosu’nun Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna devam ederken bu konunun takipçisi olacakları yönünde verdikleri sözler ve bu sözlerin tutulmamasının da yeniden ölüm orucu direnişine başlama nedenlerimizden olduğu anlatıldı.

-Bugüne kadar konuyla ilgili tüm randevu taleplerine barodan verilen “deprem gündemi var, çok yoğunuz” cevabının doğru olmadığı, Gökhan Yıldırım dahil tüm devrimcilerin de depremle ilgili aktif olduğu, baronun birçok gündemi birlikte ele alabilecek olanak ve insan gücüne sahip olduğu, bu durumda baronun kendi temel gündemi olan bir konuda harekete geçememek için bahane ürettiği ifade edildi.

– Son olarak da bu konuda barodan hızlı bir adım beklendiği, bunda ısrarcı olunacağı, aramalara ve baroya gelmeye devam edileceği söylendi. 

Av. Nurcan Bingöltekin nezdinde barodan verilen cevapta ise, konuyu yönetime bizzat ileteceği ve bu konuda Baro İnsan Hakları Birimi ve İstanbul Barosu Yönetimi ile iki ayrı randevu için görüşeceği ve geri dönüş yapacağı belirtildi.

İstanbul Barosu biran önce randevu talebimize cevap vermeli ve sürece dahil olmalı verdikleri sözü tutmalıdır. 

                                                                                                                                     11.03.2023

İleri Kızılaltun- Sibel Balaç

Sosyal ağlarda paylaşın