1 Temmuz’da Gazze’de Onbinler Haykırdı: FİLİSTİN, EMPERYALİZME, SİYONİZME, İŞGALE BOYUN EĞMEYECEK!

ABD emperyalizminin desteğiyle, İsrail’in Batı Şeria’ ya yönelik “ilhak” planı Gazze Şeridi’nde protesto edildi.

İşgal altındaki Filistin topraklarında, Filistin halkı son yirmi yıldır Gazze şeridindeki Batı Şeria, Ürdün Vadisi ve Gazze’deki küçük bir alana sıkıştırılmış durumda. Üstelik Batı Şeria’nın büyük bölümünde yasadışı olarak oluşturulan Yahudi yerleşim birimleri var. Siyonist İsrail, işgale rağmen kıramadıkları Filistin halkının direnişini emperyalizmin hamiliğinde yaptıkları saldırı açıklamalarıyla hayata geçirmeye çalışıyor.

ABD emperyalizminin Yüzyıl’ın Anlaşması diye duyurduğu Kudüs’ün başkent ilan edilmesi, Golan Tepelerinin işgale açık hale getirilmesi bunun adımlarıydı. Son olarak İsrail 17 Haziran’da Batı Şeria’yı işgal edeceğini ilan etti. Buna karşı sokağa çıkan ve direniş kararı açıklayan Filistinliler o günden bu yana her gün sokaklarda saldırıya uğradı.

Filistin’deki direniş güçleri de 29 Haziran’da ortak bir açıklama yaparak 1 Temmuz mitingini duyurdular. 1 Temmuz’da Filistinli grupların ortak çağrısıyla İsrail’in ilhak planına karşı  Gazze’de düzenlenen yürüyüşe onbinlerce kişi katıldı. Filistin bayrakları ve İsrail’in işgalciliğini teşhir eden pankartlar taşıdılar.

Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar ve diğer Filistinli grupların yöneticileri yürüyüşe  ön saflarda katıldılar. 1 Temmuz tarihi de emperyalist saldırganlık ve siyonist işgale karşı “Filistin Ulusal Günü” ilan edildi.

Eylemde Filistinli gruplar adına konuşan Filistin Demokrat Birliği Siyasi Büro Üyesi Sadi Abid, İsrail’in “ilhak” kararının Filistin halkının varlığını tehdit ettiğini, uluslararası meşruiyet kararları ile çeliştiğini ve yeni bir intifada için Filistin halkına yol açtığını söyledi.

İsrail’in ilhak planıyla mücadele için Filistin’de ulusal birliğin sağlanması ve ayrılıkların sona ermesi gerektiğini vurgulayan Abid, “Filistinlilerin ulusal haklarının korunması için Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında bir mücadele stratejisi geliştirmelidir.” dedi. Abid, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği suçlar nedeniyle, dünya halklarına ve direnişi destekleyen örgütlere Uluslararası Ceza Mahkemesinde soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Öte yandan Hamas Sözcüsü Abu Zuhri de çeşitli basın kuruluşlarına açıklama yaptı.

“Filistinliler olarak bu plan karşısında, bütün halklar ve direniş hareketleri bir araya gelecek. Bugün Öfke Günü ilan edildi ilhak planına karşı. Bugünden itibaren kesinlikle sesiz kalmayacağız. Bu plana engel olmak, İsrail ile yüzleşmek için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Filistinliler ve Filistinli direnişçiler tarafından halk devrimleri, yeni intifada, yeni isyan ne gerekiyorsa yapılacak. Bu projenin durdurulabilmesi için askeri çatışmalara dahi hazırız. Bu noktada kesinlikle korkmuyoruz. Cevabımızı vermek için hazırız.’ dedi.

Akdeniz’de son yıllarda giderek yoğunlaşan enerji arayışları ve bunun sonucu olan hammaddde alanı ve pazar kapma yarışı Filistin’de yaşananların bugünkü nedenidir. Golan Tepeleri işgal altındaki Filistin topraklarının tamamına hakim, stratejik önemde bir bölgedir. Ele geçirmesi durumunda İsrail; Ürdün, Lübnan, Mısır ve Suriye topraklarında kalan Filistin varlığını da denetim altına alma olanağı bulacaktır. Bölgedeki askeri üstünlük sağlama amacına ve ABD emperyalizminin jandarmalığı misyonuna uygun bir alan ele geçirmiş olacaktır.

İlhakın İsrail’in ilan ettiği bölgede gerçekleşmesi durumunda Filistin halkının deniz ve suyollarıyla bağlantısı tamamen koparılmış olacaktır.

Fakat İsrail’in, emperyalizminin 1946’dan bu yana zulümle, terörle, işgalle değiştiremediği gerçek varlığını koruyor: Filistin, Filistin halkınındır! Emperyalizm, siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.