Ülkemiz Talanda: Hedefte Sarıçiçek Yaylası!

Ülkemizin ormanları, verimli toprakları, güzelim dereleri, yalnız bizim topraklarımızda görülen endemik bitkileri… hepsi yağmacı, talancı emperyalist tekellerin hedefinde. 

AKP iktidarının ve onun himayesindeki şirketlerin yağma hedefindeki yerlerden biri de Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Sarıçiçek Yaylası.

Fimar Mermer Madencilik, Sarıçiçek Yaylası’nda yeniden sondaj yapmaya başladı. Bu bölgede daha önce bu yönde girişimler olmuş, ancak tepkiler nedeniyle sondaj çalışmaları durmuştu. Şirketler, aralarında “ruhsat devri” yaparak yeniden yağmaya başladılar.  

Köylüler, sondaj faaliyetinin hukuksuz olduğunu belirterek Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

Köylüler, yağmacı şirketin “ÇED raporu” olmadan çalışma yaptığını vurguladılar. 

Şu Yaylanın Yeşili, Peyniri, Balı… Umurunda Mı Tekellerin? 

Sarıçiçek Yaylası, Arapgir, Arguvan, Divriği ve Kemaliye ilçeleriyle çevrelenen büyük bir alan. 

Yaz ayları boyunca çevre il ve ilçelerden gelen binlerce koyun bu yaylalarda otluyor. Yaylada kendine özgü peynir ve bal üretimi yapılıyor. 

Ama bütün bunlar, yağmacı maden tekellerinin umurunda değil elbette. 

Onlar yerin üstünde ne olduğuyla değil, yerin altından çıkaracaklarıyla ilgililer. 

Onlar bölgedeki demir yataklarının peşindeler.

Kuşkusuz iktidar ve onun kurumları, yargısı da yağma ve talanda onların önünü açıyor. Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Fimar Mermer Madencilik şirketinin isteği doğrultusunda “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. 

Bu kararı alan firma hemen sondaj çalışmalarını başlattı. 

Müdürlük, Yargı, Jandarma… Yağmacı Şirketlerin Hizmetinde

Köylüler, Erzincan İdare Mahkemesi’ne dava açtılar. Mahkeme “sondaj işlemin durdurulması” kararını verdi. Ancak firma karara itiraz etti ve Danıştay 6. Dairesi, “hukuka uygunsuzluk tespit edilmediği” kararını verdi. Şirketin yağmasının önü yeniden açıldı. 

Firmanın sondaj yaptığı alana gitmek isteyen halk ise, jandarma tarafından engelleniyor. Jandarma “salgın ve sokağa çıkma yasaklarını” gerekçe gösteriyor. Amaç firmanın sondajlarını rahatça sürdürmesini sağlamak. 

Sosyal ağlarda paylaşın