ZORLU HOLDİNG ELİNİ FİLİSTİN HALKININ KANIYLA YIKIYOR

7Ekim’den bu yana İsrail Filistin halkını katlediyor.
Açıklanan resmi rakamlara göre 40 bin kişi katledildi ki bunun 17 binini çocuklar oluşturuyor, gayriresmi açıklamalara göre ise 180 bin Filistinli katledildi. Bu katliamın suç ortaklarından birisi de Zorlu Holding’dir.

Kimdir Zorlu Holding?

Zorlu Holding Türkiye’nin en zengin 11. ailesidir. Sahibi Ahmet Nazif Zorlu’dur.
Zorlu Holding’in grup şirketleri:
1) Zorlu Tekstil Grubu
2) Vestel Şirketler Grubu
3) Zorlu Gayrimenkul Grubu
4) Zorlu Enerji Grubu
5) Mehmet Zorlu Vakfı
6) Zorlu Air
“Güney Afrika, ABD’de de yatırım yapan Zorlu, Forbes dergisinin 2006 “Milyarderler Listesi”nde 1 milyar dolarlık servetiyle 620. sırada yer aldı. Ahmet Nazif Zorlu, ada sahibi olan işadamları arasında da
var. Uzan Ailesi’ne ait olan ve TMSF tarafından 2005 yılında satışa çıkarılan Zeytin Adası’nı 15 milyon 250 bin TL’ye satın almıştı. 1997 yılının başında bankacılık lisansı sahibi olan Zorlu Holding, Özelleştirme İdaresi’nden DenizBank’ı satın aldı.

28 Eylül 2012 itibarıyla da DenizBank’ı Rusya’nın en büyük ve köklü bankası Sberbank’a satmıştır. 12 Nisan 2009 tarihinde İstanbul’da yapılan oğlu Emre’nin nikah töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şahitlik yaptı. 2013 yılında İstanbul Zincirlikuyu’ya “Zorlu Center” adında bir büyük AVM yaptırdı.” (3 Kasım 2017 Star Gazetesi)

Zorlu Holding AKP iktidarı döneminde palazlanan tekellerden birisidir. AKP iktidarını perçinlediği dönemde TMMB “üstün hizmet ödülü”nü Ahmet Nafiz Zorlu’ya vermiştir. Özal’la başlayıp Demirel, Ecevit, Çiller, Mesut Yılmaz dönemlerinde servetine servet katan Zorlu asıl yükselişini AKP iktidarı döneminde yapmıştır. AKP’nin kuruluşuyla birlikte Tayyip’le sıkı bir işbirliğine girmiştir.
2003’ün Ocak ayında Frankfurt’taki ev tekstili fuarında kürsüye çıkan Zorlu, şunları söyleyecektir: “Tayyip Bey, İstanbul Sanayi Odası’na geldi, ‘Sanayici başımızın tacıdır’ dedi. Böyle
demekle de sanayiciler olarak beklediğimizi söyledi. Bizi biraz daha pohpohlarsa, desteklerse, bu sanayiciyi harekete geçirmeye yetecek. Bakın önceki hükümet döneminde Ford’a bedava yer verildi diye mahkemeler kuruldu. Şimdi hükümet, sanayi için bedava arsa vereceğini vaat etti. Bu devlet açısından güzel bir gelişme.” Zorlu bu sözlerle AKP’nin yanından ayrılmayacağını alenen ilan etmiştir.

Zorlu bununla da yetinmemiş o dönemde AKP’nin gizli ortağı olan Fethullahçılarla da işçi dışlı olmayı ihmal etmemiştir. Zorlu’nun dünürü Turgut Aydın ve damadı Ahmet Yaşar Aydın FETÖ operasyonlarında gözaltına alınacak derecede Fethullahçılarla iç içe olan bir aile olarak karşımıza çıkmıştır.

Zorlu AKP’nin ilk döneminde adını duyurmuştur. Bu dönemde Uzanlara ait olan Zeytin Adası’nı 15 milyon 250 bin liraya satın almıştır. Ardından Deva Holding’in Levent’teki binasını ve arsasını 80,5 milyon dolara almıştır.

Bu dönemde adını duyuran en yüksek satın alma işlemi ise karayolları arazisini satın almasıdır. Zincirlikuyu’daki kamu arazisini 800 milyon dolar gibi rekor bir fiyatla satın almıştır. Bu satın alma Zorlu Holding’in AKP döneminde palazlanmasının da nişanesi olmuştur.
AKP Zorlu’nun önünü açarken Zorlu’da AKP’yi sınırsız biçimde desteklemiştir.

AKP’den sınırsız biçimde teşvik alan Zorlu işçileri zorla Tayyip’in
mitingine götürmüş, işçilere “dindar mısın modern mi?” şeklinde sorular sorarak işçileri fişlemiştir.
Zorlu AKP iktidarı döneminde işçileri haksız biçimde işten atmaya, iş cinayetlerine durmadan devam etti. Sendikaları kapısından içeri sokmayan Zorlu işçileri bir yılı doldurmadan işten atarak kıdem tazminatı haklarına da gasbetmiştir.

İşçileri kıdem tazminatı hakkı elde etmeden işten çıkarma da Zorlu Holding en başa oturmuştur. 2016’da işçilerin normalin çok üzerinde çalışması, işçilere yönelik baskıları bir reklam filmine konu edinen Zorlu’ya işçiler iş cinayetlerinin katili Zorlu, “Vestel, Zorlu’nun kârına kâr kattığı bir ucuz işçi cenneti, bizler içinse köle gibi çalışmaya zorlandığımız bir cehennemdir” diye yanıt vermiştir.

AKP döneminin kazananı Zorlu olmuştur. Vestel 2002 yılında 113 milyon dolar olan cirosunu 3,3 milyar dolara, Zorlu Holding ise 2,3 milyar dolardan 5,5 milyar dolara çıkarmıştır. Zorlu kriz dönemlerini fırsata çevirmede de ustalaşmıştır. Yüksek ücret alan yöneticilerini kriz var diyerek kapı dışarı etmiş, onların yerine daha düşük ücretle çalışan yöneticileri işe almıştır.

AKP iktidarı enerjiyi özelleştirip Zorlu’nun yükselişinin önünü açtı. Kamu alım garantileri, özel finansman destekleriyle büyütülen enerji sektörü de Zorlu grubunun 2000’li yıllarda girdiği ve bugün milyar dolarlara varan cirosuyla Vestel’den sonra en çok geliri elde ettiği faaliyetlerden birisi olmuştur. Doğalgaz, termik, jeotermik, hidroelektrik, güneş enerjisi neredeyse her alanda üretim yapar hale gelen grup aynı zamanda elektrik ve doğalgaz dağıtım bölgelerine de sahip olmuştur. Zorlu enerjide özelleştirmenin en çok kazananı olmuştur.

Zorlu Holding Katledilen Her Filistinlinin Katilidir

Marks burjuvazinin kâr uğruna hiçbir cinayetten kaçınmayacağını söylemiştir. Bugün Zorlu Holding’de siyonist İsrail hükümetinin Filistin halkına karşı işlediği cinayetlerin ortağıdır.

Neden ortaktır?

“Zorlu Enerji Grubu, 2003’ten beri İsrail’de ortakları oldukları Dorad doğalgaz santralini portföylerinden çıkarmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi. İsrail’in The Jerusalem Post haber sitesinde yayımlanan habere göre yüzde 25 hissesi Zorlu Holding’e ait olan Dorad Energy ile İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) arasında yapılan sözleşme uzatıldığı ortaya çıkmıştı.

IDF üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy’nin yüzde 25 hissesinin İsrail’le ticaretin kısıtlandığı Türkiye’deki büyük sermaye gruplarından Zorlu Holding’e ait olduğunun anlaşılması tepki çekti.

Bunun üzerine Zorlu Enerji Grubu’ndan konuyla ilgili açıklama
geldi. Şirketten yapılan açıklamada, İsrail’de bulunan Ashdod ve Ramat Negev doğalgaz santrallerindeki hisselerin ‘satış ve pay devirlerine yönelik imzaların mayıs ayında tamamlandığı’ ifade edildi. İsrail’in en büyük enerji santrallerinden biri olan ve Aşkelon’un güneyinde bulunan Dorad, doğalgaz ve dizel ile çalışıyor. Devlet artık Staa olarak bilinen Kinet aracılığıyla santralde %37,5 hisseye sahip.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türk ithalatlarına %100 gümrük vergisi uygulanmasını savunurken, Zorlu Holding, İsrail’in enerji altyapısına katılımından kâr etmeye devam ediyor.” Haber Merkezi, 10 Ağustos 2024

Zorlu Holding İsrail’e Enerji Satarak Katliama Ortak Olmuştur

Onların tek derdi kâr elde etmektir. Burjuvazinin kuralı budur. Onlar için sadece çıkarları vardır. Kimin kimi katlettiği zerre kadar umurlarında olmaz. Yeter ki kârları kesilmesin, yeter ki hep daha fazla kazansınlar. Bir yandan Filistin halkı için acı duyduklarını söyleyip diğer yandan Filistin halkının dünyanın gözü önünde katledilmesine karşı tek bir duruş dahi sergilememişlerdir. İsrail’le işbirliği yaparken katliama mazur kalan Filistin halkı ile tek bir dayanışmada bulunmamıştır ki bulunmaları zaten eşyanın tabiatına aykırıdır.

AKP iktidarı da Filistin halkının canı kanı üzerinden kazan kazan oyununu oynamayı sürdürüyor. Bir yandan Filistin halkı için acı duyduklarını dile getirirken öte yandan İsrail’i beslemeye devam ediyor. Tekellerin İsrail’le yaptıkları ticaretin önünü kesmiyor bilakis açıyor. Onlarca gemi İsrail’e mal taşımaya devam ediyor. Zorlu Holding Filistin’de katledilen bebeklerin, kadınların, gençlerin, yaşlıların tüm Filistinlilerin katillerinden birisidir. Bugün güya İsrail ortaklığında ki şirketlerinin hissesinin satmaya çalıştığını açıklayarak suçunu ört pas etmeye çabalıyor. Ancak açıktır ki bu suçu işlemeye de devam ediyor. Yaptıkları açıklama suçlarının üstünü örtme gayretinden, teşhir oluşlarından kaynaklıdır.

Hâlbuki ne güzel ticaret yapıyor, para kazanıyorlardı ama hiçbir gerçek gizli kalmaz. Suç ve suçlular bir şekilde açığa çıkar. Bugün ortak oldukları cinayetlerin hesabını veremiyorlar. Bunun yerine “bizim yönetimde söz hakkımız yok” diyerek alenen yalan söylemeyi de sürdürüyorlar.

Tarih tanıktır ki halklara karşı işlenen hiçbir suç cezasız kalmaz.
Zorlu Holding’te suçlarının hesabını er ya da geç halkın adaletine verecektir.

Sosyal ağlarda paylaşın