Türkiye’de Artan Yoksulluk ve İşsizlik: TUİK’e Göre Bile 11 Milyon İşsiz Var

Türkiye(GHA)
Ülkemizde, özellikle AKP döneminde, yoksulluk ve işsizlik giderek artıyor. Ekonomik koşullar, soygun ve talan halkın yoksulluğunu büyütürken, ülkenin zenginleri servetlerine servet katmaya devam ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan işsizlik verileri, resmi olarak 10 milyon 712 bin işsiz olduğunu gösteriyor. Ancak sokaktaki gerçeklerin bu resmi rakamların çok ötesinde olduğu biliniyor. TÜİK’in rakamlar üzerinde gerçeği gizlemek amacıyla çarpıtma yaptığı biliniyor. Buna rağmen, TUİK’in düşük göstermeye çalıştığı işsizlik dahi 11 Milyon’a yakı. Yaklaşık olarak Belçika nüfusu kadar işsiz var ülkemizde, TUİK rakamlarına göre.

TÜİK’in Rakamları ve Gerçek Durum

Pandemi öncesi Nisan 2019’da yüzde 13,8 olan dar tanımlı işsizlik oranı, Nisan 2024’te yüzde 8,5’e gerileyerek 3 milyon 42 bin kişi olarak açıklandı. Ancak geniş tanımlı işsizlik oranı (sürekli bir işi olmayanların da dahil olduğu işsizlik oranı) aynı dönemde yüzde 19’dan yüzde 27,2’ye çıktı. Son bir yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 204 bin artarak 9,1 milyondan 10,7 milyona yükseldi. Bu artış, TÜİK’in resmi rakamlarına göre ki gerçek bunun çok çok üzerinde.

COVID-19 salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 8,2 puan artarak 4 milyon 218 bin kişiye ulaştı. Bu oran, Şubat 2021’deki yüzde 28’lik seviyeden sonra yeni bir rekor kırdı. TÜİK, dar tanımlı işsizlik oranını erkeklerde yüzde 7,2, kadınlarda ise yüzde 11,1 olarak bildirirken, geniş tanımlı işsizlik oranını erkeklerde yüzde 23,5 ve kadınlarda yüzde 33,7 olarak açıkladı. Bu veriler, işsizlik sorununun kadınları daha ağır bir şekilde etkilediğini ortaya koyuyor.

Çalışma Süreleri ve İşsizlik Maaşı Sorunları

Nisan ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama çalışma süresi 44,3 saat olarak kaydedildi. Bu, bir önceki aya göre 0,6 saatlik bir artış anlamına geliyor. İş başında olanların çalışma süresindeki bu artış, patronların fazla işçi çalıştırmak yerine işçiyi daha fazla çalıştırmayı tercih ettiğini gösteriyor. Ülkemiz bırakalım fazla mesai ücretlerinin ödenmesini işçinin maaşlarının dahi verilmediği bir ülke olduğu biliniyor ki sürekli olarak maaşlarını almak için işçi direnişleri yaşanır.

AKP faşizminin işsizlik maaşı yalanı:

İŞKUR’un Nisan 2024 İşsizlik Sigortası Bülteni verilerine göre, işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı yalnızca 367 bin kişi. Bu, resmi işsizlerin sadece yüzde 12,1’inin işsizlik ödeneğinden yararlanabildiğini ve 2,6 milyondan fazla işsizin bu haktan mahrum kaldığını gösteriyor. Bu durum, işsizlerin yüzde 87,9’unun işsizlik maaşı alamadığı anlamına geliyor ve sosyal güvenlik ağlarının yetersizliğini gözler önüne seriyor.

Sonuç

Ülkemizde, resmi verilerde göre bile artık gizlenemeyen işsizlik ve yoksulluk sorunu çığ gibi büyüyor. TÜİK’in resmi verilerinde dahi artık gizleyemedikleri işsizlik halkın çırılçıplak gördüğü ve yaşamak zorunda kaldığı bir gerçek. “Geniş tanımlı işsizlik” diye adlandırılan ve 11 milyonu bulan işsizlik gerçekte bu rakamdan kat kat daha fazladır. Ülkemizde sürekli işi olmayan, iş güvencesi olmayan emekçinin sayısını bilmeye gerek yoktur çünkü işçinin emekçinin tamamı bu durumdadır. İş güvencesiz, yarın işinden edilmeyeceğinin garantisi olmadan çalışıyor ülkemiz işçi sınıfı. Özellikle kadınlar ve gençler için durum daha da endişe verici.

Üç Aile Ülkemizi Sömürüyor

Kapitalizmin çarkları dönerken, Türkiye’de de ekonomik eşitsizlik giderek büyüyor. Ülkenin zenginleri servetlerini katlarken, geniş halk kesimleri artan yoksulluk ve işsizlikle mücadele ediyor. İşte Türkiye’deki zenginlerin sayısı, servetlerinin boyutları ve bu çarpıcı ekonomik dengesizliğin arka planı.
3 Zengin ülkemizin tüm zenginliklerini yiyor.
Forbes, her yıl dünyanın en zengin kişilerini listelediği gibi, ülkeler bazında da milyarderleri sıralar. 2023 itibarıyla, Forbes’un Türkiye listesinde yer alan milyarderlerin sayısı 26’dır. Bu milyarderlerin toplam serveti yaklaşık olarak 60 milyar dolar civarındadır.

Murat Ülker: Yıldız Holding’in başında olan Murat Ülker, 5 milyar doları aşan servetiyle Türkiye’nin en zengin insanı olarak öne çıkıyor.
Ferit Şahenk: Doğuş Grubu’nun lideri Ferit Şahenk, 3 milyar doları aşan servetiyle listede yer alıyor.
Rahmi Koç: Koç Holding’in onursal başkanı Rahmi Koç’un serveti yaklaşık 2.8 milyar dolar.

ONLARIN SERVETİ BÜYÜDÜKÇE BİZİM YOKSULLUĞUMUZ BÜYÜR
ONLAR İÇİN IŞIK OLAN YOKSULLARA GECEDİR

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın