Son 1 yılda en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti

Türkiye(GHA)

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, 2023 Eylül ile 2024 Ağustos ayları arasında en az 66 “çocuk işçi” yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin %36’sı tarım alanında gerçekleşirken, İstanbul, Şanlıurfa, Adana ve diğer illerde de çok sayıda çocuk iş kazası adı altında süren katliamlar sonucu hayatını kaybetti.

Çocuk ve İşçilik! İkisi bir arada kullanılamayacak kelimeler olmasına rağmen gözü doymaz vahşi kapitalizmde artık doğal olarak kullanılan terim haline gelmiştir. Oynaması, eğitim görmesi, mutlu büyümesi gereken çocuklarımız patronların doymak bilmez hırs ve iştahlarına ucuz emek olarak sunuluyor. İliklerine kadar sömürülüyor. Hem de bedava denecek ücretler karşılığı.

Yetmiyor! İşte öldürülüyor çocuklarımız.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin paylaştığı rapora göre, 2023 Eylül-2024 Ağustos tarihleri arasında 66’dan fazla çocuk yaşamını yitirdi. Tarım sektörü bu ölümlerin %36’sını oluştururken, İstanbul, Şanlıurfa ve başka şehirlerde de iş kazaları sonucunda birçok çocuk hayatını kaybetti.

Rapor, çocuk işçilerin hangi sektörlerde çalıştığı, hangi şehirlerde ölümlerin meydana geldiği, ölüm sebepleri ve cinsiyetlerine dair ayrıntılar içeriyor. Tarım alanında 24 çocuk (20 işçi ve 4 çiftçi), sanayi alanında 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk, hizmet sektöründe ise 12 çocuk yaşamını yitirdi. Tarım sektörü, “çocuk işçi” ölümlerinin %36’sını oluşturuyor.

Şehirler bazında ise, İstanbul’da 7 çocuk, Şanlıurfa’da 5 çocuk, Adana, Kocaeli ve Konya’da 4’er çocuk, Ankara ve Kayseri’de 3’er çocuk, Çorum, Gaziantep, Hatay, Malatya ve Manisa’da 2’şer çocuk ve diğer birçok şehirde de birer çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.

Unutmamak gerekir ki bu tür ölümler ancak iş kazası olarak resmen duyurulduğunda kayıtlara geçiyor. Bilindiği gibi ülkemizde bu tür katliamları gizlemek için iş kazası olarak göstermemek için bir çok aşağılık yöntemler kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Yani resmi rakamların çok çok üzerinde çocuğumuz katlediliyor.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın