Putin: Ukraynalı Askerler Çekilmeden Müzakere Olmaz

Rusya (GHA)

2022’de, emperyalist güçlerin desteğiyle Ukrayna’nın faşist hükümetinin, Kırım’ı ilhak ve Donbas’ta sürdürdüğü saldırılar sonucunda Rusya, askeri bir karşılık verdi ve savaş başladı. Şimdi ise çatışmayı sonlandırmak için barış çabaları sürdürülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile ateşkes şartlarını açıklayarak, “Müzakerelerin başlaması için Ukrayna askerlerinin tamamen geri çekilmesi gerekiyor” dedi.

Putin: Ukraynalı Askerler Çekilmeden Müzakere Olmaz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda yönetim kadrosuyla bir toplantı gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katıldığı bu toplantıda konuşan Putin, BRICS ülkelerine diğer devletlerin ilgisinin arttığını belirtti ve Moskova’nın, yeni üyelerin gruba sorunsuz şekilde katılımına destek vereceğini vurguladı.

Ateşkes Şartları: Ukrayna’nın Çekilmesi ve NATO’dan Vazgeçmesi

Toplantıda Putin, Kiev’e ateşkes için öne sürdükleri koşulları da dile getirdi. Ukrayna askerlerinin, Rusya’ya dahil olan yeni bölgelerden tamamen çekilmelerini ve Kiev’in NATO’ya üyelik planlarından vazgeçtiğini resmen beyan etmelerini gerektiğini tekrarladı.

“Ukrayna Tamamen Çekilmedikçe Barış Sağlanamaz”

Sputnik’in aktardığına göre, Putin ateşkesle ilgili olarak Kiev’e şu mesajı iletti: “Müzakerelerin başlaması için, Ukrayna birliklerinin Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporojye bölgelerinden tamamen çekilmeleri gerekiyor. Vurgulamak isterim ki, bu çekilme, bu bölgelerin Ukrayna’ya katıldığı andaki idari sınırlarını kapsayan tüm topraklardan olmalıdır. Kiev, böyle bir kararı uygulamaya hazır olduklarını ve birliklerini bu bölgelerden çekmeye başladıklarını açıkladığında, NATO’ya üyelik planlarından vazgeçtiklerini resmen beyan ettiklerinde, biz hemen ateşkesi başlatmak ve müzakerelere başlamak için talimat vereceğiz. Bir kez daha belirtiyorum, bunu anında yapacağız.”

“Amacımız Savaşı Tamamen Bitirmek”

Putin, Rusya’nın sunduğu barış teklifinin geçici bir çözüm olmadığını, tam anlamıyla bir ateşkes hedeflediğini belirtti. Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum. Teklifimizin esası, Batı’nın istediği gibi geçici bir ateşkes veya ateşin askıya alınması değil. Batı, kayıplarını telafi etmek, Kiev rejimini yeniden silahlandırmak ve yeni bir saldırı için hazırlık yapmak istiyor. Tekrar ediyorum, bizim teklifimiz çatışmanın dondurulmasını değil, nihai olarak sonlandırılmasını içeriyor.”

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın