Papua Yeni Gine’de Heyelan: 2 Binden Fazla Kişi Hayatını Kaybetti

Afrika(GHA)
İngiltere Krallığının yüzyıllar boyunca kanını emdiği, yeni sömürge ülkesi Papua Yeni Gine’de bir heyelan katliama dönüştü. Yaşanan heyelanın ardından, ana otoyolun kapandığı ülkede zeminin dengesizliği nedeniyle kurtarma çalışmaları yetersiz ekipmanla ve büyük zorluklarla yürütülmeye çalışılıyor. Toprak altında kalanlar bir yana, yaşayanlara da ulaşılamıyor. Sürmekte olan kabile çatışmaları arama kurtarma çalışmalarına engel oluyor. Şu ana kadar 2 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Ulusal Afet Merkezinden Lusete Laso Mana, BM’ye verdiği yazılı bilgide, “Heyelan, 2 bini aşkın insanı diri diri gömdü” bildirdi. Mana, “Olay, binalarda, bostan ve tarlalarda büyük hasara yol açtı ve ülkenin ekonomik can damarı üzerinde büyük bir etkiye neden oldu,” dedi.

Yazıda, kurtarma çabalarının zorluklarla sürdüğü vurgulandı. “Bölgeye giden ana otoyolun kapanması, kayaların altından akan sular ve arazinin kaymaya devam etmesi nedeniyle hem kurtarma ekipleri hem hayatta kalanlar için süregelen tehlike oluşturuyor,” ifadesine yer verildi. Yüzyıllar boyunca İngiliz krallığı tarafından zenginlikleri talan edilen adada halen ilkel koşullarda yaşamak zorunda bırakılmış kabileler bulunuyor. Kabileler arası çatışmalar emperyalistlerin ve işbirlikçilerin çarklarının dönmesini sağlıyor.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın