Okuma Odası’nda Bu Hafta: MİRAS…

Boran Yayınları, 2000-2007 Büyük Direnişini anlatan kapsamlı bir belgesel kitabı yayınladı.
Kitabın adı: Miras.
Yazarı, özgür tutsak Ercan Kartal.
Yayın tarihi: Eylül 2023

1110 sayfalık bu kapsamlı kitap, büyük direnişin mirasını alıp bugüne getiriyor, geleceğe gönderiyor.
Bu miras, Türkiye halklarının 1972’den aldığı mirasın devamı. Yayınevinin notunda da bu tarihsel bağlantıya özel olarak dikkat çekiliyor. Bu not, kitabın adının neden MİRAS olduğunu da anlatıyor.

“Yayınevinin Notu”nda şöyle deniliyor:
“Mahir Çayan, Kızıldere eylemine karar verirken ‘direnme geleneği’ bırakmış olacaklarını belirtmişti.
Sonraki kuşaklar bu mesajı aldı, direnme geleneği Anadolu topraklarında kök saldı. Bu büyük bir MİRAS idi.
Türkiye Devrimci Hareketi bu mirastan beslendi, ama mirası tüketmedi, büyüttü.
Bir çok yeni direnişler yarattı.
2000- 2007 Büyük Ölüm Orucu direnişi kendi içinde birçok kahramanlığı barındıran, en zor koşullarda bile direnerek umudu büyütmenin mümkün olduğunu gösteren büyük bir direniş ve MİRAS olarak tarihteki yerini aldı.”


Büyük Ölüm Orucu şehitlerinin ve gazilerinin en büyük paya sahip olduğu bu MİRAS, Özgür Tutsak ve direnişçi Ercan Kartal’ın birebir şahitliğinin, sabırlı ve titiz çalışmasının ürünü olarak bir kitaba dönüştü.


Kitabın kapağında MİRAS adının altında üç kelimelik bir satır daha görüyoruz:
“Tarihe Not Düşüyoruz”.
Ercan Kartal, kapsamlı bir çalışmayla gerçekleştiriyor tarihe not düşmeyi. 1100 sayfalık kitabın içindekiler bölümü, kapsamlı bir tarih dökümünü içeriyor.
Kartal, GİRİŞ’te şöyle diyor:

“Yaşananları ülkemizdeki ve dünyadaki diğer gelişmelerle birlikte ayrıntılarıyla bölümler halinde aktarmaya çalışacağım.
İşte o zaman bu süreçte yaşananlar ve suçlular daha somut görünür olacaktır.
Ancak emperyalizm ve işbirlikçisi oligarşi sömürü sistemlerini sürdürebilmek için, devrimci tutsaklardan başlayarak halkımızı teslim alma saldırısını aralıksız sürdürmektedir.
Sürekli faşizmin sürekli saldırılarına karşı başlattığımız sürekli direniş 6. yılında da devam etmektedir.
Teslim alma saldırısına karşı başlattığımız süresiz Açlık Grevi Direnişimiz, Ölüm orucu direnişi olarak dışarıya da taşınmıştır. Helin Bölek, Mustafa Koçak, İbrahim Gökçek ve avukatımız Ebru Timtik şehit düşmüşlerdir.
Biliriz ki, halkımızın bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm hedefli mücadelesinde tutsaklık koşullarında direnmeye ve şehitler vermeye devam edeceğiz.
Tıpkı, 1984, 1996, 2000-2007, 2019-2020 ölüm orucu direnişlerimizde Buca, Ümraniye, Ulucanlar ve 19 Aralık direnişlerinde olduğu gibi.
Bundan sonra önümüze çıkarılacak tüm saldırıları boşa çıkaracağız. Ama ergeç kazanan biz olacağız. Devrim hedefimizi gerçekleştireceğiz.”

Sosyal ağlarda paylaşın