Okuma Odası’nda Bu Hafta: Baharın On Yedi Anı

Yar Yayınları’ndan bu sene içerisinde yayımlanan Sovyet edebiyatının önemli eserlerinden biri olan “Baharın On Yedi Anı” kitabını halkımıza öneriyoruz. Geçmişte Sovyet Birliği’nde 12 bölümlük bir mini dizi olarak da uyarlanan hikaye, milyonlarca izleyiciye ulaşmış ve halkların kolektif hafızasında kültleşmiş bir eserdir.

Hikaye, Nazi faşizminin tam kalbinde görevli bir Sovyet istihbaratçısının soluk soluğa maceralarını aktarıyor. Berlin’deki SS karargahında oldukça itibarlı bir casus olarak görevli olan roman kahramanımız Otto van Stirlitz (ya da asıl adıyla Maksim Maksimovic Isaev) bu sürükleyici hikayede 2. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın son günlerinde tarihi bir sorumluluk üstleniyor. Kızıl Ordu’nun son sürat ilerleyişi karşında çare arayan Naziler, Batılılarla gizli bir antlaşma yaparak belirli tavizler karşılığında iktidarlarını sürdürmeyi ve “özgür dünyaya karşı komünizm tehlikesini” durduracak vekil güç olmayı planlamaktadır. Yapılan bu ihanet görüşmelerini boşa düşürecek istihbarat operasyonunun sorumluluğu ise kahramanımızın omuzlarındadır. Bu uğurda son derece kısıtlı kaynaklarını ustalıkla kullanarak halkların kaderini belirleyecek tarihsel bir dönemeçte taktik dehasıyla öne çıkacaktır.

Dışarıdan bakıldığında son derece disiplinli, titiz ve soğukkanlı bir karşı istihbaratçı olan kahramanımız; öte yandan özlemlerini, merhamet duygusunu ve tüm mütevazi yanlarını da satır aralarında okuyuculara başarıyla yansıtıyor. Bir yandan savaş sonrası görevlerini başarıyla tamamlayıp yeniden ülkesinde ailesine kavuşmanın da hayallerini kuran Stirlitz, kişisel özlemlerinin ve insanı yönlerinin yürüttüğü operasyonun önüne geçmesine izin vermiyor. Gerektiğinde kendisi gibi Sovyet istihbaratı adına telsizci olarak çalışan ve düşmana esir düşen yeni doğum yapmış yoldaşını ve onun bebeğini kurtarmak için planlarını titizlikle revize ederek üstesinden geliyor. Tüm bu insanı nitelikleriyle Hollywood’un ölüm makinesi, kadın düşkünü ve kibirli James Bond figürünün tam aksine mütevazı ve vatansever bir portre çiziyor. Bu sürükleyici öykü boyunca düşmanlarının oldukça alengirli komplo girişimlerini her defasında başarıyla atlatabilmekte mahir oluyor.

Sosyal ağlarda paylaşın