Katiller devlet korumasında: Metin Lokumcu davasında mahkeme, 13 sanık hakkında beraat kararı verdi

Metin Lokumcu’nun katillerinin sözde yargılandığı piyes sona erdi. Metin Lokumcu’nun ailesinin ve avukatlarının keşif taleplerini dahi kabul etmeyen mahkeme açıktan katilleri korudu ve beraatlerine karar verdi…

Metin Lokumcu davasında mahkeme, 13 sanık hakkında beraat kararı verdi
Hopa’da 31 Mayıs 2011’de polisin mitinge müdahalesi sırasında kullandığı biber gazı sonucu kalp krizi geçirip ölen Metin Lokumcu’nun davası bugün görüldü.

Artvin Hopa’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılındaki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümü ile ilgili “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla 13 polis yargılandığı dava Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 13 sanık polis hakkında beraat kararı verdi.

Davanın 11 Haziran 2024’teki duruşmasında savcılık, sanık polislerin ayrı ayrı beraatını istemişti.

Metin Lokumcu’nun ailesinin avukatı Eyüboğlu: Deliller yeniden incelensin, keşif yapılsın

Bilirkişi Heyetin’de olması gereken kişilerin kimler olması gerektiğine dair bilgi veren Eyüboğlu, şunları söyledi:

“Biz maddi gerçeğe ulaşalım istiyoruz. Biz Türkiye’de bu kararların vermenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ama biz heyetinizden umudumuzu kaybetmedik. Savcının mütalaasına rağmen sizden hukuki bir karar bekliyoruz. Bu kadar insan Trabzon’da adalet var mı? diye geldi bunca insan. Biz tüm rapor ve delillerin yeniden incelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca olay yerinde keşif yapılmasını talep ediyoruz.”

Sanıkların avukatları bu taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkeme, talepleri reddetti.

“Benim ceza aldırmak istediğim kişi Erdoğan’dır.”

Metin Lokumcu’nun oğlu olay yerinde yapılacak keşfin neden gerekli olduğunu anlattı. Ve keşif isteğinin reddinin saçma olduğuna vurgu yaptı. Babasıyla ilgili hiç bir hastalığının olmadığını, yoğun gazdan dolayı kalp krizi geçirdiğini üstelik bunu ispat eden görüntülerin kendilerine polis tarafından verildiğini dile getirdi…

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu şöyle dedi: “Benim ceza aldırmak istediğim kişi Erdoğan’dır. Kendisi dedi ‘dağıtın orayı’ dedi. Benim polislerle kişisel bir sorunum yok. Erdoğan, Metin Lokumcu’nun görüntüleri var dedi, 13 yıl oldu hani görüntü?”

Sırasıyla aile fertlerinin konuşmalarının yapıldığı duruşmada avukat söz aldı.

“Yasalara uygun insan öldürebilirsiniz”
Metin Lokumcu’nun ailesi sonrasında avukatları konuştu.

Avukat Sercan Aran, “Davalar boyunca anladık ki yasalara uygun bir şekilde insan öldürebilirsiniz. Bu salondaki herkes için bu geçerli. Yasalara uygun ama bu bir cinayet. Yasal öldürme bu. Metin Lokumcu’nun acısı ölümü aydınlık geleceğimizin kurulmasında mihenk taşı olacak. Toplum adına adalet karar vermerinizi talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti, olay yerindeki keşif talebini kabul etmediği için (önceki duruşmalarda ve bu duruşmada), Metin Lokumcu Ailesi’nin avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, Hopa’da olayların geçtiği meydanın resmini çizdikleri krokileri mahkemeye sundu. Bu görseller üzerinden olayın detaylarını anlattı ve Metin Lokumcu’nun durduğu yeri ve polislerin gaz kullandığı alanı gösterdi. Aradaki mesafeyi gösteren Eyüboğlu, “Mahkemenizin dikkatine sunuyoruz” dedi. Eyüboğlu, “Bu krokiye göre, Hopa halkının polislere zarar vermesi imkansız, bu kısacık mesafede kullanılan gazların insanları etkilediği ortada” dedi. “Mütalaa özensiz” diye ekledi.

Sanık avukatı Görkem Uysal, “Benim müvekkilim polis, atılan taşlardan yaralandı. Raporu da dosyaya sunduk. Biber gazı kullanmak yasak değil” dedi.

Sanık 13 polisin avukatları beraat talep ettiklerini söyledi. Metin Lokumcu’nun ölümünün kalp krizi olduğunu iddia etti.

Mahkeme, 13 sanık hakkında beraat kararı verdi.

Haklarında beraat kararı verilen Metin Lokumcu’nun katilleri şöyle:

Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü M.A, Hopa İlçe Emniyet Müdürü F. Ü. ve polis memurları S.B., S.E., T.B., T.V., R.A., M.U., M.S.U., İ.Ç., H.Y., E.D., B.A.K.

Sosyal ağlarda paylaşın