İSRAİL’DE GENEL GREV!

Filistin halkının büyük direnişi sonucunda, işgalci İsrail, Filistin’de amacına bir türlü ulaşamıyor. İsrail katliamcılığının başarısızlığı, İsrail’in kendi içindeki çelişkileri de büyütüyor. Son olarak Gazze’de 6 İsrailli esirin cesedinin bulunması üzerine 2 Eylül’de İsrail’de yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı gösteriler yapılırken, aynı gün İsrail çapında genel grev yapıldı. (İsrail ordusu, Refah’taki bir yer altı tünelinde aralarında Amerikan vatandaşı Goldberg-Polin’in de olduğu altı cesede ulaştığını açıklamıştı.)

Bir günlük genel grev, İsrail’in en büyük işçi sendikası Hisdatrut’un öncülüğünde gerçekeştirildi. Genel grevin temel talebi “Netanyahu hükümetinin Gazze’de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını imzalaması” oldu.

Genel grevde, Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanında seferler aksadı, bazı noktalarda tramvay seferleri durdu. AVM’lerde dükkanlar kepenk indirdi. Okullarda eğitim yarım gün yapıldı. İsrail Havalimanları İdaresi, İsrail Liman İşletmeleri, Hayfa, Usdud (Aşdod), Hadera Limanları, İsrail Elektrik Şirketi ve İsrail Posta Hizmetleri gibi kamu şirketlerinin de greve katıldığı belirtildi. Batı Kudüs’teki Mamilla isimli alışveriş merkezindeki dükkan ve işletmeler greve katılarak kepenk indirdi. Hükümet, işçi işveren anlaşmazlığı nedeniyle değil “siyasi amaçla” yapıldığı gerekçesiyle grevin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Başvuru üzerine mahkeme, grevin belli bir saatte bitirilmesine karar verdi.

GÖSTERİLERE 500 BİN KİŞİ KATILDI 2 EYLÜL’de yapılan gösterilerde ise, Tel Aviv’in merkezinde toplananlar, yolları trafiğe kapattılar. Grevle eş zamanlı olarak İsrail genelinde onlarca noktada on binlerce kişi hükümetin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasını imzalaması talebiyle gösteriler yaptı.

Gazze’de altı esirin ölü bulunmasının ardından yapılan eylemlerde Aileler Başbakan Benyamin Netanyahu’yu suçladı ve yaklaşık 11 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için Hamas’la bir anlaşma yapılarak, rehinelerin sağ olarak iade edilebilmesinin sağlanabileceğini söylediler.

Sosyal ağlarda paylaşın