İşgalcilerin Korkulu Rüyası, 26 Yaşındaki Direniş Komutanı Ebu Şucaa Şehit Düştü!

İslami Cihat’a bağlı Tulkarim Taburu komutanı, Batı Şeria direnişinin önderlerinden Ebu Şucaa kod adlı Muhammed Cebir, bugün şafak vakti 4 yoldaşıyla birlikte kuşatıldığı evde şehit düştü. Tulkerm’deki Nur Şems mülteci kampında kaldıkları ev kuşatıldığında, teslim olmadı ve çatışarak ölümsüzler kervanına katıldı.


Ebu Suca bir berberdi. Kampta berberlik yapıyordu. İşgalci İsrail tarafından tutuklandı ve 5 yıl hapis yattı. Bir kardeşi şehit oldu. 2022 sonlarında dükkandaki tüm malzemeleri satıp silah ve mühimmat alarak bir savaşçı oldu.
Tulkarim taburunun komutanı oldu. Onun savaşçılığıyla, o güne kadar pek öne çıkmayan Tulkarim direnişi, bir anda öne çıktı. Tulkarim, işgalciler için korkulu bir yer haline geldi. Özellikle EYP (el yapımı patlayıcılar) konusunda uzmanlaşmıştı.
En az 5 suikast girişiminden sağ kurtuldu.
26 Temmuz’da da Filistin polisi onu tedavi için gittiği hastanede kuşattı, fakat haberi duyan halk hastaneye akın ederek etten duvar ördü ve Ebu Şucaa’yı işbirlikçi polislere vermedi.


Ebu Sucaa hakkında anlatılanlar, bir berberin nasıl bir direnişçi olduğunu, direnişçinin nasıl bir komutana dönüştüğünü ve nasıl kahramanlaştığını da gösteriyor:
Batı Şeria’nın en çok aranan isimlerindendi. Sadece işgal güçleri değil, işbirlikçi Filistin Yönetimi de peşindeydi.
Peki Ebu Şucaa ve Tulkarim Taburu neden bu kadar “büyük bir sorun” haline geldi dersiniz?
Batı Şeria’da geçen yıla kadar silahlı direnişin kalesi Cenin ve Nablus’tu. Fakat Son bir yılda Tubas şehri ve özellikle Tulkarim şehrinde büyük bir sıçrama yaşandı.
Batı Şeria’da silahlı direnişin şu an olmadığı köy/kasaba neredeyse kalmadı. Ama Tulkarim öyle bir seviyeye geldi ki, şiddetli ve isabetli bombalı pusularıyla işgalcilere kan kusturdu. Her baskında çok sayıda zırhlı araç çöpe döndü. Bunun mimarlarından biri de Ebu Şuca’a idi.

26 yaşındaki komutan Ebu Şuca’a, Nur Şems kampında doğdu. Hayfa’dan yerinden edilen Cebir ailesine mensuptu. Kampta berberlik yaparken tutsak düştü. 2022’de karar verdi ve bir savaşçı oldu.
Meyadin’e verdiği röportajda, 23 Mart 2023’te Emir Ebu Hatice’nin şehit olması üzerine Tulkarim Taburu’nu kurduklarını anlatıyor.
Net sözleri ve cesareti ile tüm Filistinlilerin sevgisini kazandı.


Ebu Şuca’a adı ilk kez bu şekilde yaygın olarak Nisan ayında duyuldu. İsrail işgal ordusu, o gün 55 saat süren baskında Ebu Şucaa’yı öldürdüklerini açıkladı. Fakat Ebu Şucaa cenaze töreninde ortaya çıkarak herkesi şaşırttı, iki yoldaşıyla birlikte oradan sadece hafif yara alarak kurtulmuş, yoldaşları ise şehit düşmüştü.
O günden bu yana Ebu Şuca’a ismi Filistin’in her köşesinde duyulur oldu. En az 5 suikast atlattı. Bugün şafak vakti ise asla yanından ayırmadığı, tek çare olarak gördüğü silahını kuşanarak teslim olmadı. Ebu Şuca’a da Filistinin şehitleri arasında artık…

Sosyal ağlarda paylaşın