İşçi Düşmanı AKP-Koç Holding : Sendika Hakkı İçin Yola Çıkan Madenciler Ankara’ya Yürüyor

Türkiye(GHA)

Faşist AKP hükümeti, iktidara geldiği günden bugüne her alanda hak arayanlara baskılarını artırırken, sahipliğini AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile Koç Holding’in ortak olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı. İşten çıkarmalara karşı sokağa çıkan işçiler, Soma’dan Ankara’ya yürüyor.

İktidarın milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve ülkemizin zenginliklerini sömüren işbirlikçi Koç Holding ile ortağı Fernas Madencilik’in, en küçük bir hak arayışına bile tahammülleri yok. Sendikaya üye olan işçiler işten atılırken, işçiler bu haksızlığa karşı direnişe geçti. İlk geceyi Süleymanlı Mahallesi’nde geçiren işçiler, yürüyüşlerine Gölmarmara üzerinden devam ederek Ankara’ya hesap sormaya gidiyor.

Can güvenliğinin olmadığı çalışma koşulları ve düşük ücretlere ve kölelik koşullarına karşı bir aydır oturma eylemi yapan Fernas Madencilik işçileri, muhatap bulmak ve hesap sormak için Soma’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüşün üçüncü günündeler. Bu geceyi Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde geçiren maden işçileri, sabah saatlerinde tekrar yola çıktılar.

“Muhatap arıyoruz, muhatabı yolda bulamazsak Ankara’da Meclis’te bulacağız”

Gölmarmara’da açıklama yapan işçiler, “Ankara’ya adım adım yaklaşıyoruz, güçlü bir şekilde varacağız. Muhatap arıyoruz, muhatabı yolda bulamazsak Ankara’da Meclis’te bulacağız” ifadelerini kullanarak mücadele kararlılıklarını bir kez daha vurguladılar.

“Daha iyi bir yaşam, güvenli bir yaşam istiyoruz”

Geçtiğimiz günlerde, şirket yöneticilerinin maden sahasına girişini engelledikleri için gözaltına alınıp serbest bırakılan Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, yürüyüş hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Yaklaşık 38 kilometre yol katettik. Tüm madenci arkadaşlarımızla birlikte haklarımızı aramak için bu yola çıktık. Süleymanlı halkı bizi çok sıcak karşıladı. Bugün saat 11.00’de Akhisar halkıyla bir araya gelip basın açıklaması yapacağız. Daha sonra Gölmarmara yolunda yürüyüşümüze devam edeceğiz. Bir çözüm arayışındayız. AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na patronun usulsüzlüklerini defalarca anlattık. Siyasi partiler de çözüm üretmeye çalışıyor. Ancak Ferhat Bey ile henüz sağlıklı bir iletişim kuramadık. Bu yürüyüşü mecburiyetten düzenledik. Oldukça zor bir yürüyüş, adım adım ilerliyoruz ve birçok arkadaşımızın ayakları yara bere içinde. 38 kilometre yürümek gerçekten kolay değil. Daha iyi bir yaşam, güvenli bir yaşam istiyoruz. Madenciler yürümeye kararlı, çünkü haklılar. Çalıştığımız madenlerde hayatımız tehlikede. Ölüm riski olan bir işte çalışmaya zorlanıyoruz. Devlet bu koşulları düzeltmeli. Ücretler düşük, Soma’da maaşlar 12 bin liranın altında. Promosyonlar bile diğer yerlerde verilirken bize verilmedi. İşten çıkarılan arkadaşlarımız anayasal haklarını kullanıyor. Anayasanın 51. maddesi sendikaya üye olma hakkını tanıyor ama bu hak kullanıldığında işçiler işten atılıyor.”

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın