HHB’den Ayten Öztürk Hakkında Verilen Onama Kararına İlişkin Açıklama: “Yargıtay, İşkencenin Aklayıçısı, İşkencecilerin Emir Eridir”…

Ayten Öztürk’e verilen 2 Kez Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis cezasının onaylanması üzerine Halkın Hukuk Bürosu tarafından bir açıklama yapıldı.

“Herkesi Ayten İçin Adalet Mücadelesine Çağırıyoruz!” başlıklı Açıklamada, süreç anlatılarak, bu kararın “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin İşkencecilerin Ortağı Olduğunun İspatı!” olduğu belirtiliyor.

Aşağıda Halkın Hukuk Bürosu açıklamasının tam metnini yayınlıyoruz

“Herkesi Ayten İçin Adalet Mücadelesine Çağırıyoruz!”

Müvekkilimiz Ayten Öztürk Hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi Tarafından Verilen 2 Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Tarafından Onandı!

6 Ay İşkence Gören Ayten Öztürk Hakkında Verilen Bu Karar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin İşkencecilerin Ortağı Olduğunun İspatıdır!

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, müvekkilimiz Ayten Öztürk hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından çocuk istismarcısının linç edilmesini izlediği iddiasıyla verilen “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” ve “kasten insan öldürmeye azmettirme” suçlarından verilen 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, hiçbir somut gerekçeye yer vermeden onamıştır.

Ayten Öztürk, 2018 yılında Lübnan Refik Hariri Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve Lübnan hükümeti tarafından yasadışı şekilde MİT’e teslim edilmişti.

Müvekkilimiz, MİT tarafından gizli bir şekilde Ankara’ya getirilmiş ve MİT tarafından kullanılan gizli bir işkence hane de 6 ay boyunca elektrik, askı, falaka, tabutluk, uzun süre sıcak ve soğukta bekletme, taciz ve tecavüz tehditleri gibi sistematik birçok işkenceye uğramıştı.

İşkencelerle geçen 6 ayın sonunda müvekkilimiz, işkencecilerin “Seni şimdi bırakıyoruz, ama hapishanelerde çürüyeceksin.” tehdidinin ardından Ankara’da ıssız bir araziye bırakılmış ve işkencecilerin hemen ardından araziye gelen Ankara Siyasi Şube polisleri tarafından gözaltına alınmıştı.

İşkence izlerinin savcı ve hakimler tarafından açıkça görülmesine rağmen, müvekkil hakkında tutuklama kararı verilmişti.

Müvekkilin yaşadığı 3 yıllık hukuksuz tutukluluğun ardından 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek tahliye edilmiş ve 2,5 sene ev hapsinde tutulmuştu.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve faşist MHP’nin yargı yapılanması olan Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onaylanan karar, dosyada sanık olan ve hukuki menfaati bulunan bir itirafçı tanığın “Çocukları istismar eden kişinin linç edilmesini izliyordu” şeklindeki yalan beyanına dayandırılarak verilmiştir.

İlk derece mahkemesi, verdiği 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ardından kendi kararına güvenmemiş olacak ki, Türkiye hukuk tarihinde görülmemiş bir şekilde müvekkil hakkında tahliye kararı vermişti.

Ayten Öztürk, 6 Şubat 2024 tarihinde 2,5 yıldır ev hapsinde olmasına ve hakkında hiçbir somut delil bulunmamasına rağmen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hukuksuz kararıyla gözaltına alınmış ve 9 Şubat 2024 tarihinde çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, müvekkil hakkında verilen 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onamasına zemin hazırlamak için verilen bu tutuklama kararı sonuç vermiş; ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu hukuksuz kararı onamıştır.

Yargıtay tarafından verilen bu karar; müvekkile işkence yapan işkencecilerin “Sana gün yüzü göstermeyeceğiz.” şeklindeki tehdidinin sonucudur. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, verdiği bu karar ile müvekkile yapılan 6 aylık işkencenin aklayıcısı ve işkencecilerin emir eri olduğunu ilan etmiştir.

Ayten Öztürk’ün tek ‘suçu’, kendisine yapılan işkenceleri anlatması ve yaşadığı işkenceleri kitaplaştırmasıdır.

Yargıtay, yazdığı hukuksuz bu metin ile Ayten’e yapılan işkencelerin ‘devamına’ karar vermiştir.

Verilen bu karar, ülkemizde mesleğini haysiyetli bir şekilde icra eden hiçbir hukukçunun kabul etmesi mümkün değildir. Yargıtay tarafından hazırlanan bu metin, bir insana 6 ay boyunca işkence yapmanın hiçbir cezasının olmayacağını ve işkenceyi somut bir şekilde duyuranın cezalandıracağını açıklayan siyasi bir metindir.

Ayten Öztürk’ü tutuklayan, 2 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren ve bu cezayı onayanlar işkence suçunun ortağıdır!

Sonuna kadar işkence suçunu işleyenlerin cezalandırılması ve Ayten Öztürk’ün özgürlüğüne kavuşması için mücadele etmeye devam edeceğiz!

Tüm halkımızı ve meslektaşlarımızı Ayten Öztürk hakkında verilen bu hukuksuz cezanın bozulması için mücadeleye çağırıyoruz!

İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek!

Ayten Öztürk Hakkında Verilen Onama Kararı Bozulsun!

Sosyal ağlarda paylaşın